Školní vzdělávací program Tvořivá škola pro život Základní škola a Mateřská škola Nové Hrady

Základní škola a Mateřská škola Nové Hrady





Tvořivá škola

pro život






Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV


Školní vzdělávací program



6Identifikační údaje

6.1Název programu

Tvořivá škola pro život.


6.2Předkladatel

Základní škola a Mateřská škola Nové Hrady

Adresa: Nové Hrady 47, 539 45 Nové Hrady

IČO: 70987041


Ředitel školy: Mgr. Petr Čermák

Telefon: 469 325 101

Mobil: 739 034 637

E-mail: zs.novehrady@seznam.cz

http://www.zsnovehrady.cz


6.3Zřizovatel školy

Obec Nové Hrady

Adresa: Nové Hrady 123, 539 45 Nové Hrady


Starosta obce: Jaromír Raba

Telefon: 469 325 104


6.4Platnost dokumentu

Projednáno na Pedagogické radě dne 19.1.2023

Platnost od: 1. 2. 2023

Číslo jednací: 3/2023


Razítko školy: Podpis: …………………………

Mgr. Petr Čermák, ředitel

2 Charakteristika školy

2.1. Úplnost a velikost školy


Základní škola a Mateřská škola Nové Hrady je málotřídní škola, která poskytuje vzdělání žákům pěti ročníků.

Součástmi školy je mateřská škola s jedním věkově smíšeným oddělením s kapacitou 25 dětí, základní škola s kapacitou 40 žáků, školní družina s kapacitou 25 dětí a školní jídelna s kapacitou 100 jídel.

Pozitivem školy je umístění všech součástí v jedné budově, děti jsou vzdělávány ve škole od mateřské školy do konce 5. ročníku základní školy. Po ukončení 5. ročníku žáci většinou přecházejí do Základní školy Proseč. Žáci se ve škole vzdělávají ve věkově smíšených třídách. V jedné třídě se učí žáci tří postupných ročníků a ve druhé třídě žáci dvou ročníků.

Škola se nachází v malé vesnici, kde dochází k úbytku obyvatel. Je zde málo pracovních příležitostí, lidé musí za prací a úřady dojíždět. Školské zařízení bylo původně plně organizované s 9 postupnými ročníky, nyní je pouze málotřídní. I když patří mezi malé školy, má dlouholetou tradici a obec má zájem o její zachování. Výhledově by se situace ve škole v počtu žáků měla udržet přibližně na stejné úrovni jako nyní. Z celkového počtu žáků školského zařízení více než polovina do školy dojíždí z okolních obcí: Leština, Mokrá Lhota, Dvořiště, Doubravice, Podhořany a Javorníček.

Dopravní obslužnost je přiměřená, vyučování je přizpůsobeno autobusovým spojům.

Škola zajišťuje výuku žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, integruje je do výuky, je schopna zajistit výuku žáků nadaných a mimořádně nadaných.

Co by škola chtěla vylepšit: modernizovat a rozšiřovat počítačovou síť, dobudovat školní zahradu s altánkem, který by se mohl využívat pro výuku v přírodě.



2.2. Co nabízíme



Škola nabízí vyučování přiměřené možnostem žáků, které je přínosem pro jejich rozvoj. Motivujeme žáky k celoživotnímu vzdělávání.

Integrujeme žáky, kteří potřebují individuální přístup při vzdělávání, snažíme se být komunitní školou. Hledáme uplatnění každého žáka, chceme, aby každý žák mohl vyniknout v nějakém oboru nebo činnosti a tím zažil úspěch a vlastní uspokojení. Spolupracujeme s institucemi zabývajícími se výchovou a vzděláváním žáků se specifickými výukovými a výchovnými potřebami. Učíme žáky žít v multikulturním prostředí, pomáhat handicapovaným a zdravotně postiženým spoluobčanům. Nedostatky žáků ( řečové vady, specifické poruchy učení a chování) odstraňujeme formou speciálních náprav a cvičení, která respektují postižení daného žáka.

Podněcujeme fantazii, rozvíjíme dětskou tvořivost, budujeme u dětí kladný vztah ke škole a ke vzdělávání. Žáci jsou schopni spolu s vyučujícími nacvičit hudební, taneční či dramatické vystoupení pro ostatní žáky, ale i rodiče a veřejnost.

Vyučující se snaží podporovat u žáků kladný a citlivý vztah k přírodě, ve které je naše škola zakomponovaná, vytvářet vztahy důvěry a porozumění mezi lidmi, chránit si své zdraví, uvědomovat si sebe sama a respektovat ostatní. Důraz je kladen na mezilidskou komunikaci, které se žáci učí již od vstupu do mateřské školy.

Zaměřujeme se na výchovu k ochraně životního prostředí.

Budujeme ve škole klima důvěry, respektu mezi žáky, žáky a učiteli, učiteli a rodiči. Hledáme nejvhodnější cesty k zefektivnění vzdělávání. Také se snažíme vytvářet ve škole estetické prostředí, které pomáhá formovat u žáků jejich postoj k umění a kráse.

Od počátku školní docházky jsou žáci vedeni k dobrému zvládnutí čtenářských dovedností a tím i čtenářské gramotnosti, cvičí se ve vzájemné komunikaci, vedeme žáky k tomu, aby se aktivně podíleli na práci školy, ale i svých osobních aktivit formou sebehodnocení.

Ve výuce využíváme moderní technologie, žáci mají přístup na PC, aktivně pracují s internetem a novými technologiemi.

Žáci mohou využívat žákovskou knihovnu.

Vyučujeme anglický jazyk od třetího ročníku v rámci povinné výuky.

Práce ve věkově smíšených odděleních se nám osvědčila a napomáhá spolupráci dětí, starší žáci vedou mladší spolužáky, jsou jim příkladem a pomocníky.

Pro školu je důležité, aby se žáci vzdělávali s porozuměním, opouštíme encyklopedickou výuku a klademe důraz na vytváření klíčových kompetencí neboli schopnostem k učení, řešení problémů, kompetencím komunikativním, sociálním a pracovním.



2.3. Vybavení školy



Budova školy je stará, rekonstruovaná a dobře udržovaná. V budově jsou využívány všechny místnosti.

V přízemí je umístěna mateřská škola a školní kuchyň. V prvním patře jsou třídy základní školy, školní družina a jídelna, ve druhém paře je odpočinková místnost využívaná i jako tělocvična.

Žáci školy využívají dvě kmenové třídy, školní družinu jako odpočinkovou místnost, prostornou klubovnu jako tělocvičnu. Učebny jsou dostatečně velké, každá obsahuje relaxační koutek s kobercem a rehabilitačními pomůckami. Třídy jsou vybaveny novými výškově nastavitelnými lavicemi a židličkami, které splňují hygienické parametry. Ve třídách mají děti k dispozici počítače s výukovými programy.

Učebny jsou esteticky upravené tak, aby se v nich žáci cítili co nejlépe. Stěny tříd jsou vyzdobeny názornými pomůckami.

Učitelský sbor má k dispozici své třídy a kabinet pomůcek.

V zimním období je škola z části vytápěna akumulačními kamny a v rekonstruované části plynovým kotlem a radiátory. Podlahy tříd jsou pokryty krytinou z PVC.

Škola je velmi dobře vybavena názornými učebními pomůckami, didaktickou a výpočetní technikou. Škola má dostatek výukových počítačových programů, které přispívají k zatraktivnění výuky.

Pro nápravu vývojových poruch učení máme k dispozici řadu odborné literatury, učebnic a pracovních textů a materiálů pro žáky.

Ve škole máme žákovskou a učitelskou knihovnu. Obě dvě oddělení knihovny se pravidelně doplňují o nové publikace.

V I. třídě je pro výuku instalována Smart tabule s projektorem. Ve II. třídě je dataprojektor a digitální dotyková tabule.

V létě v roce 2013 byla provedena výměna oken a vchodových dveří, bylo provedeno zateplení budovy a udělána nová fasáda. O prázdninách v roce 2016 byla provedena rekonstrukce VC v MŠ. V roce 2020 proběhla rekonstrukce VC ZŠ, výměna plynového kotle a výměna střešní krytiny celé budovy.

V roce 2021 bylo otevřeno sportovní hřiště.



2.4. Charakteristika učitelského sboru



V základní škole má většina učitelů vysokoškolské vzdělání pedagogického směru. V mateřské škole mají učitelky střední vzdělání s maturitou pedagogického směru.



2.5. Projekty školy



Škola již několik let pravidelně zpracovává projekty protidrogové prevence zaměřené na boj proti šikaně. Cílem projektů je vytváření podnětné komunikace mezi účastníky výchovně vzdělávacího procesu, posilování důvěry a vytváření vhodného klidného klimatu ve škole. Projekty probíhají jak ve škole, tak navštěvujeme instituce zabývající se problémem šikany a zneužívání návykových látek.



2.5.1. Celoškolské projekty


Pedagogové základní školy a mateřské školy připravují pro děti celoškolní projekty. Ty prolínají vyučovacím procesem a jsou vytvářeny jako motivační projekty. Vycházejí z podmínek školy a jejich potřeb. Propojují práci základní školy a mateřské školy s okolím, ve kterém se škola nachází. Cílem projektů je zpestření výuky, mají napomáhat vytváření dobrých mezilidských vztahů, utužovat vztah dětí ke svému bydlišti, ke krajině, kde žijí.

Projekty jsou zaměřeny na :



2.5.2. Krátkodobé projekty


Krátkodobé projekty každoročně prolínají školním vyučováním. Učitelé vzájemně spolupracují na daném tematickém projektu v rámci školy v přírodě. Tyto projekty se snaží o integraci výuky, propojení jednotlivých předmětů tak, aby žáci získali co nejucelenější pohled na daný obsah výuky. Při projektech často žáci pracují ve věkově  heterogenních skupinách, což napomáhá rozvoji komunikace a spolupráce mezi nimi. Výsledky projektového vyučování škola prezentuje na veřejnosti formou výstavek ve škole a v obci.


2.5.3. Projekty hrazené z EU peníze školám


V letech 2010 - 2012 jsme se zapojili do projektu EU „My se školy nebojíme I“ v oblasti Individualizace v šablonách I. Čtenářská gramotnost, II. Cizí jazyky, IV. Matematická gramotnost a v oblasti Inovace v šabloně II. Cizí jazyky. V rámci tohoto projektu byly nakoupeny nové počítače, tiskárna, laminátor, dataprojektor, notebooky, Smart tabule.

V roce 2015 – 2016 jsme v rámci projektu „My se školy nebojíme II“ uskutečnili dvě stáže ve školách na Slovensku (Čajkov a Hronske Kosihy), jazykový kurz na Maltě a uskutečnili jsme čtenářské dílny ve 3. a 5. ročníku.

V roce 2016 – 2018 jsme v rámci projektu „My se školy nebojíme II“ zaměstnali na rok a půl školního asistenta, uskutečnili jsme Čtenářský klub, Klub zábavné logiky a rozvoje matematické gramotnosti, a v MŠ jsme uskutečnili Odborně zaměřená tematická setkávání s rodiči.

V letech 2018 – 2020 jsme realizovali projekt „Učíme se zábavně“ hrazený z ESF. V rámci projektu jsme zaměstnali na 18 měsíců školního asistenta, nakoupili jsme 10 tabletů pro žáky II. třídy.

V roce 2020 – 2022 jsme navázali na předchozí roky a pokračovali jsme v dotaci z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání s názvem projektu „Učíme se zábavně II“ s dotací 473 041 Kč. V rámci tohoto projektu jsme zaměstnali školního asistenta na jeden školní rok, uskutečnili doučování zaostávajících žáků v důsledku pandemie Covid a projektové dny v MŠ, ZŠ a projektový den mimo ZŠ.

V nastávajících letech 2022 -2025 čerpáme dotace ve výši 768 003 Kč v rámci „výzvy č. 02_22_002-OP JAK-Šablony I“.



2.6. Spolupráce s rodiči, Školskou radou, PPP, místními institucemi


Spolupráce s rodiči


Komunikace mezi učiteli a rodiči se uskutečňuje na základě partnerství a spolupráce. Rodičům je umožněn vstup do vyučování. Rodiče jsou podle zájmu a možností zapojováni do školních a mimoškolních činností.

Přenos informací uvnitř školy se uskutečňuje každodenním stykem učitelů a žáků základní školy. Důležité dokumenty a informace pro rodiče jsou vystaveny na velkých panelech na nástěnkách na chodbách školy.


Pedagogický sbor cíleně pracuje na větší informovanosti rodičů a veřejnosti o škole. Jsou založeny www stránky školy. Rodiče dostávají na začátku školního roku letáček s informacemi o průběhu nastávajícího školního roku, učitelé pořádají pro rodiče projektové dny a ukázkové hodiny. Rodiče jsou pravidelně zváni na akce školy. Žáci připravují pro rodiče a občany v obci veřejná vystoupení, kde každý žák dostane šanci uplatnit své dovednosti.


Rodiče jsou o školních výsledcích svých dětí informováni prostřednictvím notýsků a žákovských knížek, kde je zaznamenáno dostatečné množství známek. Dvakrát v roce se konají společné třídní schůzky.


Školská rada


Motto:

Aby škola fungovala jako centrum vzdělanosti obce, musí se otevřít a přijmout všechny, kteří do školy přicházejí s nejrůznějšími úkoly a cíli.


V listopadu 2005 byla zřizovatelem Obcí Nové Hrady ustanovena Školská rada, která má 3 členy. Společným cílem je podílet se na řízení školy. Rada se schází 2x ročně a projednává důležité otázky chodu školy.


Pedagogicko-psychologické poradny



Škola spolupracuje s PPP Ústí nad Orlicí, s PPP v Chrudimi a SPC Skuteč.


Místní a regionální instituce


Obec je škole nakloněna. Podporuje nás morálně, finančně, podle toho, co je v jejích silách. Akce, které škola pořádá, vždy někdo ze strany zastupitelů navštíví. Z místních organizací spolupracujeme s hasiči a místní knihovnou.




  1. Charakteristika školního vzdělávacího programu


Chcete-li dobře vzdělávat, pamatujte na tré věcí – hlava, ruce, srdce.“

(J. A. Komenský)

6.5Zaměření školy

Školní vzdělávací program Tvořivá škola pro život naplňuje výchovné a vzdělávací cíle RVP ZV. Program je založen na principech činnostního učení.


Východiska školního vzdělávacího programu Tvořivá škola pro život:


Profilace školy

Tvořivá škola - moderní metody a formy výuky


Vztahy


Principy školního vzdělávacího programu

Při formulování principů Školního vzdělávacího programu Tvořivá škola pro život (dále jen ŠVP) jsou východisky tradice reformní pedagogiky české činné školy, současné výzkumy učení a vzdělávání a současné dokumenty, které se zabývají problematikou vzdělávání, vzdělávací programy pro základní vzdělávání schválené MŠMT ČR, Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, Bílá kniha, jakož i vědecké výzkumy mozku, které jednoznačně preferují činnostní formy vzdělávání mládeže.


Osobnost učitele

ŠVP obsahuje nové chápání osobnosti učitele, které spočívá v rozvoji jeho tvořivosti a osobní odpovědnosti za úroveň vzdělanosti žáků, ve schopnosti vhodně vnitřně diferencovat výuku podle zájmů a potřeb žáků. Učitel přistupuje k žákovi s úctou, s náklonností, s vírou v jeho síly a schopnosti, s patřičnou pozorností. Je zásadový, zejména v případech, kdy se v chování žáka objeví odchylky od běžných norem.


Osobnost žáka

ŠVP chápe žáka jako svébytnou, svobodnou a zodpovědnou osobnost, která je schopna uplatňovat svá práva a plnit své povinnosti, která dokáže projevovat své pozitivní city v chování, jednání a v prožívání životních situací a která dokáže vnímat a rozvíjet citlivé vztahy k lidem, prostředí i k přírodě. Jako osobnost, která dokáže tvořivě myslet, logicky uvažovat a samostatně se rozhodovat. Jako osobnost, která je schopna aktivně rozvíjet a chránit své fyzické, duševní a sociální zdraví a odpovídat za něj, která je tolerantní a ohleduplná k jiným lidem, jejich kulturám a duchovním hodnotám a umí žít společně s ostatními lidmi.



Obory a mezioborové vztahy

ŠVP je založen na mezioborových vztazích, mezioborovém projektovém vyučování a všestranné nabídce integrovaných vzdělávacích obsahů, která se snaží respektovat aktuální život žáků. Na jeho základě mohou učitelé poskytnout všem žákům příležitost rozvíjet se v souladu se svými individuálními schopnostmi, potřebami a zájmy.


Metody a formy práce

Základním principem ŠVP - Tvořivá škola pro život je opustit dosavadní ustálené

formy výuky a nahradit je činnostními formami učení, při nichž je žák veden k aktivní tvořivé práci. Činnostní učení dává prostor k aktivnímu osvojování učiva a k samostatným úvahám, žák není pouze pasivním příjemcem informací, ale může projevit vlastní iniciativu – koná, činí, přemýšlí. Činnostní učení vytváří podmínky ke vzájemné komunikaci mezi učitelem a žákem, ale i mezi žáky navzájem, rozvíjí smysl pro týmovou práci, přirozeně vede žáka k přemýšlení a tvorbě vlastních otázek, zároveň rozvíjí samostatnost, učí samokontrole. K žákovi je přistupováno jako k jedinečné osobnosti, která se aktivně podílí na vlastním vzdělávání.


Didaktické zásady školního vzdělávacího programu

Didaktické zásady při realizaci školního vzdělávacího programu Tvořivá škola pro život směřují k:


Názornost

Největší hodnotu má přímý názor v rukou každého žáka. Přímým názorem jsou např.:

K názoru je třeba se vracet a stále se přesvědčovat o porozumění učivu žáky.


Srozumitelnost

Vyučování bude pochopitelné, když žák všemu učivu správně porozumí.

K tomu je třeba:


Přiměřenost


Podněcování aktivity žáka


Propojení teorie s praxí


6.6Činnostní učení a klíčové kompetence-výchovné a vzdělávací strategie

Základy činnostních metod a forem učení položil filozof, pedagog a psycholog Jan Amos Komenský svým nadčasovým pedagogickým dílem. Systém českého činnostního učení byl rozvinut a v praxi ověřen reformní pedagogikou české činné školy 30. let 20. století.

Dnešní podoba českého činnostního učení, tak jak ji předkládá školní vzdělávací program Tvořivá škola pro život, vychází z této české tradice, ze současných pedagogicko-psychologických výzkumů učení a vzdělávání, ze současných dokumentů, které se zabývají problematikou základního vzdělávání, jakož i ze zkušeností nejlepších učitelů z praxe.

Činnostní učení vede žáka k osvojení klíčových kompetencí, které jsou souhrnem vědomostí a dovedností důležitých pro osobní rozvoj a společenské uplatnění jedince. Cílem základního vzdělávání je vybavit všechny žáky souborem klíčových kompetencí na úrovni přiměřené jejich věku a připravit je na další vzdělávání a uplatnění ve společnosti.


Proces učení a kompetence k učení

Základními principy moderního činnostního vyučování je probouzení zájmu a nabývání nových poznatků žáky názorně, upřednostněna je vlastní činnost a prožívání za pomoci vhodných metodických materiálů a pomůcek. Žák zde není pouze pasivním příjemcem informací, ale projevuje vlastní iniciativu.

Prostředkem k procvičování učiva jsou konkrétní příklady a situace, které přináší každodenní život kolem nás, a tak má pro žáky osobní smysl, zároveň se zaměřuje na zvládnutí podstatných jevů. Příklady a názory učí žáka vnímat učení jako činnost důležitou pro vlastní život i existenci okolního světa.

Vizualizace myšlení prostřednictvím pomůcek (kostka a kolečka, divadélko, kartičky apod.) zprostředkovává učiteli stálou kontrolu nad prací všech žáků.

Žák se učí zvládat učivo jako základ k dalšímu učení a jeho využívání v životě. Činnostní vyučování lze právem označit za základ celoživotního vzdělávání.

Cílem naší školy prostřednictvím činnostního vyučování je vést žáky k zodpovědnosti za své vzdělávání, umožnit žákům osvojit si strategii učení a motivovat je pro celoživotní učení:


Řešení problémů a kompetence k řešení problémů

Činnostní učení je v podstatě metoda objevování. Žáci objevují principy a zákonitosti jevů a problémů sami, na základě kroků doporučených učitelem. Vlastním objevováním, manipulací s pomůckami a vlastní tvorbou úloh si žáci poměrně rychle a především trvale osvojí praktické zkušenosti, k čemu bude nový poznatek či dovednost sloužit.

Dramatizace, hraní rolí a společné řešení problémů rovněž utvářejí podmínky pro rozvoj kooperace a týmové práce.

Cílem naší školy prostřednictvím činnostního vyučování je podněcovat žáky k tvořivému myšlení, logickému uvažování a k řešení problémů:



Komunikativní dovednosti a kompetence

Činnostní učení vytváří podmínky ke vzájemné komunikaci mezi učitelem a žákem, ale i mezi žáky navzájem, rozvíjí smysl pro týmovou práci a vede k přirozenému zapojení žáků se speciálními potřebami učení. Žáci jsou vedeni k samostatnému vyjadřování, přesné formulaci myšlenek. Učitel je partnerem žáka, kdy partnerství můžeme charakterizovat jako aktivní podíl žáka na vyučování usměrňovaný učitelem.

Cílem naší školy prostřednictvím činnostního vyučování je vést žáky k otevřené, všestranné a účinné komunikaci:


Sociální a personální vztahy a kompetence

V průběhu vzdělávacích procesů ve středu zájmu sebekontrola, sebehodnocení a samostatné rozhodování žáka. Učí se pracovat sám a spolupracovat v týmu.

Činnostní vyučování nevyžaduje žádnou zásadní změnu organizace vyučování ve škole, přitom vytváří prostor pro všechny organizační formy a moderní metody vyučování uvnitř třídy. K základním pracovním metodám činnostního učení patří projektové vyučování, využívání mezipředmětových vztahů, individualizace (samoučení), práce ve skupinách, samostatná a týmová práce s učebnicemi, pracovními sešity, didaktickými pomůckami.

Cílem naší školy prostřednictvím činnostního vyučování je rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat, pracovat v týmu, respektovat a hodnotit práci vlastní i druhých:


Výchova občana a občanské kompetence

K žákovi se v rámci činnostního učení přistupuje jako k jedinečné osobnosti, která se aktivně podílí na vlastním vzdělávání. Učitel podporuje rozvoj vnitřní motivace žáků ve výuce, akceptuje náměty žáků, vytváří přirozený prostor pro poznávací aktivity a přijímá osobní odpovědnost za celkovou úroveň jejich vzdělanosti a občanské zralosti.

Výsledkem činnostních postupů je zdravá individualita – žák zvídavý, aktivní, tolerantní, ohleduplný a otevřený. Žák, který se chová zodpovědně, je schopen a ochoten respektovat normy, tolerovat ostatní lidi a vážit si jejich práce.

Cílem naší školy prostřednictvím činnostní vyučování je vychovávat žáky jako svobodné občany, kteří si plní své povinnosti, uplatňují svá práva a respektují práva druhých, jako osobnosti zodpovědné za svůj život, své zdraví a za své životní prostředí, jako ohleduplné bytosti, schopné a ochotné účinně pomoci v různých situacích:


Vztah k práci a pracovní kompetence

Cílem naší školy prostřednictvím činnostního vyučování je vést žáky k pozitivnímu vztahu k práci, naučit žáky používat při práci vhodné materiály, nástroje a technologie, naučit žáky chránit své zdraví při práci, pomoci žákům při volbě jejich budoucího povolání:


Kompetence digitální

Na konci vzdělávání žák:

- ovládá běžně používaná digitální zařízení, aplikace a služby; využívá je při učení i při zapojení do života školy a do společnosti; samostatně rozhoduje, které technologie pro jakou činnost či řešený problém použít

- získává, vyhledává, kriticky posuzuje, spravuje a sdílí data, informace a digitální obsah, k tomu volí postupy, způsoby a prostředky, které odpovídají konkrétní situaci a účelu

- vytváří a upravuje digitální obsah, kombinuje různé formáty, vyjadřuje se za pomoci digitálních prostředků

- využívá digitální technologie, aby si usnadnil práci, zautomatizoval rutinní činnosti, zefektivnil či zjednodušil své pracovní postupy a zkvalitnil výsledky své práce

- chápe význam digitálních technologií pro lidskou společnost, seznamuje se s novými technologiemi, kriticky hodnotí jejich přínosy a reflektuje rizika jejich využívání

- předchází situacím ohrožujícím bezpečnost zařízení i dat, situacím s negativním dopadem na jeho tělesné a duševní zdraví i zdraví ostatních; při spolupráci, komunikaci a sdílení informací v digitálním prostředí jedná eticky


6.7Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami s přiznanými podpůrnými opatřeními prvního až pátého stupně

Škola bude vytvářet prostor pro rozvíjení osobnosti každého žáka. Ve spolupráci s pedagogicko- psychologickou poradnou se věnujeme žákům se speciálními vzdělávacími potřebami (žáci se zrakovým postižením, sluchovým postižením, mentálním postižením, vadami řeči, s více vadami, s autismem, se specifickými poruchami učení nebo chování apod.). Tito žáci jsou vzděláváni podle plánu pedagogické podpory (PLPP), případně individuálního vzdělávacího plánu, které vycházejí z diagnostiky a doporučení pedagogicko- psychologické poradny.

Obecné podmínky pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami s přiznanými podpůrnými opatřeními prvního až pátého stupně:


žák se speciálními vzdělávacími potřebami

je žák, který k naplnění svých vzdělávacích možností nebo k uplatnění a užívání svých práv na rovnoprávném základě s ostatními potřebuje poskytnutí podpůrných opatření. Tito žáci mají právo na bezplatné poskytování podpůrných opatření § 16 odst. 9 školského zákona.


Forma vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami uskutečňujeme formou individuální integrace do běžných tříd. Při diagnostikování speciálních vzdělávacích potřeb spolupracujeme se školskými poradenskými zařízeními.



Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně – plán pedagogické podpory


Postup školy při tvorbě individuálního vzdělávacího plánu žáka se speciálními vzdělávacími potřebami (IVP)


Úprava očekávaných výstupů stanovených ŠVP

Na úrovní IVP je možné na doporučení ŠPZ v rámci podpůrných opatření upravit očekávané výstupy stanovené ŠVP, případně upravit vzdělávací obsah tak, aby byl zajištěn soulad mezi vzdělávacími požadavky a skutečnými možnostmi žáků a aby vzdělávání směřovalo k dosažení jejich osobního maxima.

K úpravám očekávaných výstupů stanovených ŠVP se využívá podpůrné opatření IVP. To umožňuje u žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními od třetího stupně podpory (týká se žáků s lehkým mentálním postižením) upravovat očekávané výstupy vzdělávání, případně je možné přizpůsobit i výběr učiva.

Náhrada části vzdělávacích obsahů některých vzdělávacích oborů jinými vzdělávacími obsahy nebo náhrada celého vzdělávacího obsahu některého vzdělávacího oboru jiným, který lépe vyhovuje vzdělávacím možnostem žáků, se využívá podpůrné opatření úprava obsahů a výstupů ze vzdělávání, prostřednictvím podpůrného opatření IVP u žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními, za podmínek stanovených školským zákonem a vyhláškou č. 27/2016 Sb. V IVP žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními lze v souvislosti s touto náhradou části nebo celého vzdělávacího obsahu vzdělávacích oborů, změnit minimální časové dotace vzdělávacích oblastí (oborů) stanovené v kapitole 7 RVP ZV.Pro žáky s přiznanými podpůrnými opatřeními spočívajícími v úpravě vzdělávacích v úpravě vzdělávacích obsahů může být v souladu s principy individualizace a diferenciace vzdělávání zařazována do IVP na doporučení ŠPZ speciálně pedagogická intervence. Počet vyučovacích hodin předmětů speciálně pedagogické péče je v závislosti na stupni podpory stanoven v vyhláškou č. 27/2016 Sb. Časová dotace na předměty speciálně pedagogické péče by byla poskytována z disponibilní časové dotace.

Při vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením je třeba zohledňovat jejich specifika: problémy v učení – čtení, psaní, počítání, nepřesné vnímání času, obtížné rozlišování podstatného a podružného, neschopnost pracovat s abstrakcí, snížená možnost učit se na základě zkušenosti, pracovat se změnou, problémy s technikou učení, problémy s porozuměním významu slov, krátkodobá paměť neumožňující dobré fungování pracovní paměti, malá představivost, nedostatečná jazyková způsobilost, nižší schopnost číst a pamatovat si čtené, řešit problémy a vnímat souvislosti.

Mezi podpůrná opatření, která se kromě běžných pedagogických opatření ve vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením osvědčují, patří například posilování kognitivních schopností s využitím dynamických a tréninkových postupů, intervence s využitím specifických, speciálně pedagogických metodik a rozvojových materiálů, pravidelné a systematické doučování ve škole, podpora přípravy na školu v rodině, podpora osvojování jazykových dovedností, podpora poskytovaná v součinnosti asistenta pedagoga.

V souladu s vyhláškou č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, se výstupy minimální doporučené úrovně využijí v případě podpůrných opatření od třetího stupně pouze u žáků s lehkým mentálním postižením. Výstupy, upravené v IVP žáků s lehkým mentálním postižením na základě minimální doporučené úrovně v rámci podpůrných opatření, jsou na vyšší úrovni než očekávané výstupy stanovené v RVP ZŠS.

K úpravám očekávaných výstupů stanovených v ŠVP se využívá podpůrné opatření IVP. To umožňuje u žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními, za podmínek stanovených školským zákonem a vyhláškou č. 27/2016 Sb., upravovat očekávané výstupy vzdělávání, případně je možné přizpůsobit i výběr učiva.

Pro žáky s jiným než mentálním postižením uvedené v § 16 odst. 9 školského zákona je možné ve školním vzdělávacím programu upravit očekávané výstupy nebo nahradit vzdělávací obsah, jehož realizaci objektivně neumožňuje jejich znevýhodnění, jiným vzdělávacím obsahem, pokud to vyžadují speciální vzdělávací potřeby žáků, a to pouze tehdy, pokud to vyplývá z doporučení školského poradenského zařízení.


Specifikace provádění podpůrných opatření

Jako podpůrná opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou v naši škole využívána podle doporučení školského poradenského zařízení a přiznaného stupně podpory zejména:


Metody výuky (pedagogické postupy)

Organizace výuky

Hodnocení žáka


Předměty speciálně pedagogické péče

Jako podpůrná opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami mohou být v naší škole zařazeny podle doporučení školského poradenského zařízení a přiznaného stupně podpory tyto předměty speciálně pedagogické péče: logopedická intervence pro žáky s poruchami řeči.


Zásady práce se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami


Zapojení dalších osob a subjektů

Při práci se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami je nutná spolupráce školy, žáka, jeho zákonného zástupce a školského poradenského zařízení (ŠPZ).


6.8Zabezpečení výuky žáků mimořádně nadaných

Nadaný a mimořádně nadaný žák

Nadaným žákem se rozumí jedinec, který při adekvátní podpoře vykazuje ve srovnání s vrstevníky vysokou úroveň v jedné či více oblastech rozumových schopností, v pohybových, manuálních, uměleckých nebo sociálních dovednostech.

Za mimořádně nadaného žáka se považuje žák, jehož rozložení schopností dosahuje mimořádné úrovně při vysoké tvořivosti v celém okruhu činností nebo jednotlivých oblastech rozumových schopností.


Forma vzdělávání žáků nadaných a mimořádně nadaných

Škola je povinna využít pro podporu nadání a mimořádného nadání podpůrných opatření podle individuálních vzdělávacích potřeb žáků v rozsahu prvního až čtvrtého stupně podpory.

Zjišťování mimořádného nadání žáka provádí školské poradenské zařízení na návrh učitele nebo rodičů. Pro tyto žáky může být vypracován individuální vzdělávací plán, který vychází ze ŠVP a závěrů vyšetření.

Mimořádně nadaní žáci mají upraven způsob výuky tak, aby byli dostatečně motivováni k rozšiřování základního učiva do hloubky především v těch předmětech, které reprezentují nadání dítěte.


Pravidla a průběh tvorby plánu pedagogické podpory nadaného a mimořádně nadaného žáka


Postup školy při tvorbě individuálního vzdělávacího plánu mimořádně nadaného žáka

Postup školy při přeřazení žáka do vyššího ročníku


Specifikace provádění podpůrných opatření


Metody výuky (Pedagogické postupy)

Úprava obsahu vzdělávání

Organizace výuky

6.9Začlenění průřezových témat

Ve vyučovacích předmětech jsou zařazena průřezová témata a jejich tematické okruhy:


Průřezová témata reprezentují ve školním vzdělávacím programu okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou a nedílnou součástí základního vzdělávání. Jsou důležitým formativním prvkem základního vzdělávání, vytvářejí příležitosti pro individuální uplatnění žáků i pro jejich vzájemnou spolupráci a pomáhají rozvíjet osobnost žáka především v oblasti postojů a hodnot.

Obsah průřezových témat doporučený pro základní vzdělávání je rozpracován do tematických okruhů. Každý tematický okruh obsahuje nabídku témat (činností, námětů).

Tematické okruhy průřezových témat procházejí napříč vzdělávacími oblastmi a umožňují propojení vzdělávacích obsahů jednotlivých vyučovacích předmětů. Tím přispívají ke komplexnosti vzdělávání žáků a pozitivně ovlivňují proces utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků. Žáci dostávají možnost utvářet si integrovaný pohled na danou problematiku a uplatňovat širší spektrum dovedností.

Průřezová témata se v různé míře prolínají všemi vyučovacími předměty jako integrativní součást jejich vzdělávacího obsahu.



OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA – OSV

Smyslem osobnostní a sociální výchovy je pomáhat každému žákovi hledat vlastní cestu k životní spokojenosti založené na dobrých vztazích k sobě samému i k dalším lidem. Téma se prolíná všemi vzdělávacími obory, zejména Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět a Umění a kultura


Část OSV 1 – Osobnostní rozvoj

Tematický okruh OSV 1.1: Rozvoj schopností poznávání

OSV 1. 1. 1 cvičení smyslového vnímání, pozornosti a soustředění

OSV 1. 1. 2 cvičení dovedností zapamatování, řešení problémů

OSV 1. 1. 3 dovednosti pro učení a studium

Tematický okruh OSV 1.2: Sebepoznání a sebepojetí

OSV 1. 2. 1 já jako zdroj informací o sobě;

OSV 1. 2. 2 druzí jako zdroj informací o mně;

OSV 1. 2. 3 moje tělo, moje psychika (temperament, postoje, hodnoty);

OSV 1. 2. 4 co o sobě vím a co ne;

OSV 1. 2. 5 jak se promítá mé já v mém chování;

OSV 1. 2. 6 můj vztah ke mně samé/mu;

OSV 1. 2. 7 moje učení;

OSV 1. 2. 8 moje vztahy k druhým lidem;

OSV 1. 2. 9 zdravé a vyrovnané sebepojetí

Tematický okruh OSV 1.3: Seberegulace a sebeorganizace

OSV 1. 3. 1 cvičení sebekontroly, sebeovládání - regulace vlastního jednání i prožívání, vůle;

OSV 1. 3. 2 organizace vlastního času, plánování učení a studia;

OSV 1. 3. 3 stanovování osobních cílů a kroků k jejich dosažení

Tematický okruh OSV 1.4: Psychohygiena

OSV 1. 4. 1 dovednosti pro pozitivní naladění mysli a dobrý vztah k sobě samému;

OSV 1. 4. 2 sociální dovednosti pro předcházení stresům v mezilidských vztazích;

OSV 1. 4. 3 dobrá organizace času;

OSV 1. 4. 4 dovednosti zvládání stresových situací (rozumové zpracování problému,

uvolnění-relaxace, efektivní komunikace atd.);

OSV 1. 4. 5 hledání pomoci při potížích

Tematický okruh OSV 1.5: Kreativita

OSV 1. 5. 1 cvičení pro rozvoj základních rysů kreativity (pružnosti nápadů, originality, schopnosti vidět věci jinak, citlivosti, schopnosti "dotahovat" nápady do reality), tvořivost v mezilidských vztazích


Část OSV 2 – Sociální rozvoj

Tematický okruh OSV 2.1: Poznávání lidí

OSV 2. 1. 1 vzájemné poznávání se ve skupině/třídě;

OSV 2. 1. 2 rozvoj pozornosti vůči odlišnostem a hledání výhod v odlišnostech;

OSV 2. 1. 3 chyby při poznávání lidí

Tematický okruh OSV 2.2: Mezilidské vztahy

OSV 2. 2. 1 péče o dobré vztahy;

OSV 2. 2. 2 chování podporující dobré vztahy, empatie a pohled na svět očima druhého, respektování, podpora, pomoc;

OSV 2. 2. 3 lidská práva jako regulativ vztahů;

OSV 2. 2. 4 vztahy a naše skupina/třída (práce s přirozenou dynamikou dané třídy jako sociální skupiny)

Tematický okruh OSV 2.3: Komunikace

OSV 2. 3. 1 řeč těla, řeč zvuků a slov, řeč předmětů a prostředí vytvářeného člověkem,

řeč lidských skutků;

OSV 2. 3. 2 cvičení pozorování a empatického a aktivního naslouchání;

OSV 2. 3. 3 dovednosti pro sdělování verbální i neverbální (technika řeči, výraz řeči,

cvičení v neverbálním sdělování);

OSV 2. 3. 4 specifické komunikační dovednosti (monologické formy - vstup do tématu

„rétorika“);

OSV 2. 3. 5 dialog (vedení dialogu, jeho pravidla a řízení, typy dialogů);

OSV 2. 3. 6 komunikace v různých situacích (informování, odmítání, omluva, pozdrav, prosba,

přesvědčování, řešení konfliktů, vyjednávání, vysvětlování, žádost apod.);

OSV 2. 3. 7 efektivní strategie: asertivní komunikace, dovednosti komunikační obrany proti agresi a manipulaci, otevřená a pozitivní komunikace;

OSV 2. 3. 8 pravda, lež a předstírání v komunikaci

Tematický okruh OSV 2.4: Kooperace a kompetice

OSV 2. 4. 1 rozvoj individuálních dovedností pro kooperaci (seberegulace v situaci nesouhlasu,

odporu apod., dovednost odstoupit od vlastního nápadu, dovednost navazovat na

druhé a rozvíjet vlastní linku jejich myšlenky, pozitivní myšlení apod.);

OSV 2. 4. 2 rozvoj sociálních dovedností pro kooperaci (jasná a respektující komunikace, řešení

konfliktů, podřízení se, vedení a organizování práce skupiny);

OSV 2. 4. 3 rozvoj individuálních a sociálních dovedností pro etické zvládání situací soutěže,

konkurence


Část OSV 3 – Morální rozvoj

Tematický okruh OSV 3.1: Řešení problémů a rozhodovací dovednosti

OSV 3. 1. 1 dovednosti pro řešení problémů a rozhodování z hlediska různých typů problémů

a sociálních rolí - problémy v mezilidských vztazích, zvládání učebních problémů

vázaných na látku předmětů, problémy v seberegulaci

Tematický okruh OSV 3.2: Hodnoty, postoje, praktická etika

OSV 3. 2. 1 analýzy vlastních i cizích postojů a hodnot a jejich projevů v chování lidí;

OSV 3. 2. 2 vytváření povědomí o kvalitách typu odpovědnost, spolehlivost, spravedlivost,

respektování atd.;

OSV 3. 2. 3 pomáhající a prosociální chování (člověk neočekává protislužbu);

OSV 3. 2. 4 dovednosti rozhodování v eticky problematických situacích všedního dne



VÝCHOVA DEMOKRATICKÉHO OBČANA – VDO

Jejím smyslem je vychovat budoucího dospělého občana demokratické společnosti. Toto téma se uplatňuje nejvíce ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět.


Tematický okruh VDO 1: Občanská společnost a škola

VDO 1. 1 škola jako model otevřeného partnerství a demokratického společenství, demokratická

atmosféra a demokratické vztahy ve škole;

VDO 1. 2 způsoby uplatňování demokratických principů a hodnot v každodenním životě školy

(význam aktivního zapojení žáků do žákovské samosprávy - žákovských rad či

parlamentů);

VDO 1. 3 formy participace žáků na životě místní komunity;

VDO 1. 4 spolupráce školy se správními orgány a institucemi v obci

Tematický okruh VDO 2: Občan, občanská společnost a stát

VDO 2. 1 občan jako odpovědný člen společnosti (jeho práva a povinnosti, schopnost je aktivně

uplatňovat, přijímat odpovědnost za své postoje a činy, angažovat se a být

zainteresovaný na zájmu celku);

VDO 2. 2 Listina základních práv a svobod, práva a povinnosti občana;

VDO 2. 3 úloha občana v demokratické společnosti;

VDO 2. 4 základní principy a hodnoty demokratického politického systému (právo,

spravedlnost, diferenciace, různorodost);

VDO 2. 5 principy soužití s minoritami (vztah k jinému, respekt k identitám, vzájemná

komunikace a spolupráce, příčiny nedorozumění a zdroje konfliktů)

Tematický okruh VDO 3: Formy participace občanů v politickém životě

VDO 3. 1 volební systémy a demokratické volby a politika (parlamentní, krajské a komunální

volby;

VDO 3. 2 obec jako základní jednotka samosprávy státu;

VDO 3. 3 společenské organizace a hnutí

Tematický okruh VDO 4: Principy demokracie jako formy vlády a způsobu rozhodování

VDO 4. 1 demokracie jako protiváha diktatury a anarchie;

VDO 4. 2 principy demokracie;

VDO 4. 3 základní kategorie fungování demokracie (spravedlnost, řád, norma, zákon,

právo, morálka);

VDO 4. 4 význam Ústavy jako základního zákona země;

VDO 4. 5 demokratické způsoby řešení konfliktů a problémů v osobním životě i ve společnosti



VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH – EGS

Jejím cílem je výchova budoucích evropských občanů. Je hlavně zastoupena ve vzdělávací oblastí Člověk a jeho svět.


Tematický okruh EGS 1: Evropa a svět nás zajímá

EGS 1. 1 rodinné příběhy, zážitky a zkušenosti z Evropy a světa;

EGS 1. 2 místa, události a artefakty v blízkém okolí mající vztah k Evropě a světu;

EGS 1. 3 naši sousedé v Evropě;

EGS 1. 4 život dětí v jiných zemích;

EGS 1. 5 lidová slovesnost, zvyky a tradice národů Evropy

Tematický okruh EGS 2: Objevujeme Evropu a svět

EGS 2. 1 naše vlast a Evropa;

EGS 2. 2 evropské krajiny;

EGS 2. 3 Evropa a svět;

EGS 2. 4 mezinárodní setkávání;

EGS 2. 5 státní a evropské symboly;

EGS 2. 6 Den Evropy;

EGS 2. 7 život Evropanů a styl života v evropských rodinách;

EGS 2. 8 životní styl a vzdělávání mladých Evropanů

Tematický okruh EGS 3: Jsme Evropané

EGS 3. 1 kořeny a zdroje evropské civilizace;

EGS 3. 2 klíčové mezníky evropské historie;

EGS 3. 3 Evropská integrace;

EGS 3. 4 instituce Evropské unie a jejich fungování;

EGS 3. 5 čtyři svobody a jejich dopad na život jedince;

EGS 3. 6 co Evropu spojuje a co ji rozděluje;

EGS 3. 7 mezinárodní organizace a jejich přispění k řešení problémů dětí a mládeže


MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA – MKV

Jejím cílem je umožnit žákům seznamovat se s rozmanitostmi různých kultur, jejich tradicemi a hodnotami. Prolíná se všemi tématy, zejména Jazyk a jazyková komunikace a Umění a kultura.


Tematický okruh MKV 1: Kulturní diference

MKV 1. 1 jedinečnost každého člověka a jeho individuální zvláštnosti;

MKV 1. 2 člověk jako nedílná jednota tělesné i duševní stránky, ale i jako součást etnika;

MKV 1. 3 poznávání vlastního kulturního zakotvení;

MKV 1. 4 respektování zvláštností různých etnik (zejména cizinců nebo příslušníků etnik

žijících v místě školy);

MKV 1. 5 základní problémy sociokulturních rozdílů v České republice a v Evropě

Tematický okruh MKV 2: Lidské vztahy

MKV 2. 1 právo všech lidí žít společně a podílet se na spolupráci;

MKV 2. 2 udržovat tolerantní vztahy a rozvíjet spolupráci s jinými lidmi, bez ohledu

na jejich kulturní, sociální, náboženskou, zájmovou nebo generační příslušnost;

MKV 2. 3 vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur,

ale i konflikty vyplývající z jejich rozdílnosti);

MKV 2. 4 předsudky a vžité stereotypy (příčiny a důsledky diskriminace);

MKV 2. 5 důležitost integrace jedince v rodinných, vrstevnických a profesních vztazích;

MKV 2. 6 uplatňování principu slušného chování (základní morální normy);

MKV 2. 7 význam kvality mezilidských vztahů pro harmonický rozvoj osobnosti;

MKV 2. 8 tolerance, empatie, umění vžít se do role druhého;

MKV 2. 9 lidská solidarita, osobní přispění k zapojení žáků z odlišného kulturního prostředí

do kolektivu třídy

Tematický okruh MKV 3: Etnický původ

MKV 3. 1 rovnocennost všech etnických skupin a kultur;

MKV 3. 2 odlišnost lidí, ale i jejich vzájemná rovnost;

MKV 3. 3 postavení národnostních menšin;

MKV 3. 4 základní informace o různých etnických a kulturních skupinách žijících v české a  evropské společnosti;

MKV 3. 5 různé způsoby života, odlišné myšlení a vnímání světa;

MKV 3. 6 projevy rasové nesnášenlivosti – jejich rozpoznávání a důvody vzniku

Tematický okruh MKV 4: Multikulturalita

MKV 4. 1 multikulturalita současného světa a předpokládaný vývoj v budoucnosti;

MKV 4. 2 multikulturalita jako prostředek vzájemného obohacování;

MKV 4. 3 specifické rysy jazyků a jejich rovnocennost;

MKV 4. 4 naslouchání druhým, komunikace s příslušníky odlišných sociokulturních skupin,

vstřícný postoj k odlišnostem;

MKV 4. 5 význam užívání cizího jazyka jako nástroje dorozumění a celoživotního vzdělávání

Tematický okruh MKV 5: Princip sociálního smíru a solidarity

MKV 5. 1 odpovědnost a přispění každého jedince za odstranění diskriminace a předsudků vůči

etnickým skupinám;

MKV 5. 2 nekonfliktní život v multikulturní společnosti;

MKV 5. 3 aktivní spolupodílení dle svých možností na přetváření společnosti, zohlednění potřeb

minoritních skupin;

MKV 5. 4 otázka lidských práv, základní dokumenty



ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA – EMV

Jejím cílem je pochopení komplexnosti a složitosti vztahů člověka a životního prostředí. Prolíná se všemi tématy, zejména Člověk a jeho svět, Člověk a zdraví, Umění a kultura a Člověk a svět práce.


Tematický okruh EMV 1: Ekosystémy

EMV 1. 1 les (les v našem prostředí, produkční a mimoprodukční významy lesa);

EMV 1. 2 pole (význam, změny okolní krajiny vlivem člověka, způsoby hospodaření na nich,

pole a jejich okolí);

EMV 1. 3 vodní zdroje (lidské aktivity spojené s vodním hospodářstvím, důležitost pro

krajinnou ekologii);

EMV 1. 4 moře (druhová odlišnost, význam pro biosféru, mořské řasy a kyslík, cyklus oxidu

uhličitého) a tropický deštný les (porovnání, druhová rozmanitost, ohrožování,

globální význam a význam pro nás);

EMV 1. 5 lidské sídlo - město - vesnice (umělý ekosystém, jeho funkce a vztahy k okolí,

aplikace na místní podmínky); kulturní krajina (pochopení hlubokého ovlivnění

přírody v průběhu vzniku civilizace až po dnešek)

Tematický okruh EMV 2: Základní podmínky života

EMV 2. 1 voda (vztahy vlastností vody a života, význam vody pro lidské aktivity, ochrana její

čistoty, pitná voda ve světě a u nás, způsoby řešení);

EMV 2. 2 ovzduší (význam pro život na Zemi, ohrožování ovzduší a klimatické změny,

propojenost světa, čistota ovzduší u nás);

EMV 2. 3 půda (propojenost složek prostředí, zdroj výživy, ohrožení půdy, rekultivace a situace

v okolí, změny v potřebě zemědělské půdy, nové funkce zemědělství v krajině;

EMV 2. 4 ochrana biologických druhů (důvody ochrany a způsoby ochrany jednotlivých druhů);

EMV 2. 5 ekosystémy - biodiverzita (funkce ekosystémů, význam biodiverzity, její úrovně,

ohrožování a ochrana ve světě a u nás);

EMV 2. 6 energie (energie a život, vliv energetických zdrojů na společenský rozvoj, využívání

energie, možnosti a způsoby šetření, místní podmínky);

EMV 2. 7 přírodní zdroje (zdroje surovinové a energetické, jejich vyčerpatelnost, vlivy na

prostředí, principy hospodaření s přírodními zdroji, význam a způsoby získávání a

využívání přírodních zdrojů v okolí)

Tematický okruh EMV 3: Lidské aktivity a problémy životního prostředí

EMV 3. 1 zemědělství a životní prostředí, ekologické zemědělství;

EMV 3. 2 doprava a životní prostředí (význam a vývoj, energetické zdroje dopravy a její vlivy

na prostředí, druhy dopravy a ekologická zátěž, doprava a globalizace);

EMV 3. 3 průmysl a životní prostředí (průmyslová revoluce a demografický vývoj, vlivy

průmyslu na prostředí, zpracovávané materiály a jejich působení, vliv právních a

ekonomických nástrojů na vztahy průmyslu k ochraně životního prostředí, průmysl a

udržitelný rozvoj společnosti);

EMV 3. 4 odpady a hospodaření s odpady (odpady a příroda, principy a způsoby hospodaření s

odpady, druhotné suroviny);

EMV 3. 5 ochrana přírody a kulturních památek (význam ochrany přírody a kulturních památek,

právní řešení u nás, v EU a ve světě, příklady z okolí, zásada předběžné opatrnosti,

ochrana přírody při masových sportovních akcích - zásady MOV);

EMV 3. 6 změny v krajině (krajina dříve a dnes, vliv lidských aktivit, jejich reflexe a

perspektivy);

EMV 3. 7 dlouhodobé programy zaměřené k růstu ekologického vědomí veřejnosti (Státní

program EVVO, Agenda 21 EU) a akce (Den životního prostředí OSN, Den Země

apod.)

Tematický okruh EMV 4: Vztah člověka k prostředí

EMV 4. 1 naše obec (přírodní zdroje, jejich původ, způsoby využívání a řešení odpadového

hospodářství, příroda a kultura obce a její ochrana, zajišťování ochrany životního

prostředí v obci - instituce, nevládní organizace, lidé);

EMV 4. 2 náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí);

EMV 4. 3 aktuální (lokální) ekologický problém (příklad problému, jeho příčina, důsledky,

souvislosti, možnosti a způsoby řešení, hodnocení, vlastní názor, jeho zdůvodňování a

prezentace);

EMV 4. 4 prostředí a zdraví (rozmanitost vlivů prostředí na zdraví, jejich komplexní a synergické působení, možnosti a způsoby ochrany zdraví);

EMV 4. 5 nerovnoměrnost života na Zemi (rozdílné podmínky prostředí a rozdílný společenský

vývoj na Zemi, příčiny a důsledky zvyšování rozdílů globalizace a princip

udržitelnosti rozvoje, příklady jejich uplatňování ve světě, u nás)



MEDIÁLNÍ VÝCHOVA – MV

Jejím cílem je vybavení žáka základní úrovní mediální gramotnosti. Prolíná se všemi tématy, zejména Jazyk a jazyková komunikace a Umění a kultura.


Tematické okruhy receptivních činností – MVR:

Tematický okruh MVR 1: Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení

MVR 1. 1 pěstování kritického přístupu ke zpravodajství a reklamě;

MVR 1. 2 rozlišování zábavních („bulvárních“) prvků ve sdělení od informativních

a společensky významných;

MVR 1. 3 hodnotící prvky ve sdělení (výběr slov a záběrů);

MVR 1. 4 hledání rozdílu mezi informativním, zábavním a reklamním sdělením;

MVR 1. 5 chápání podstaty mediálního sdělení, objasňování jeho cílů a pravidel;

MVR 1. 6 identifikování základních orientačních prvků v textu

Tematický okruh MVR 2: Interpretace vztahu mediálních sdělení a reality

MVR 2. 1 různé typy sdělení, jejich rozlišování a jejich funkce;

MVR 2. 2 rozdíl mezi reklamou a zprávou a mezi „faktickým“ a „fiktivním“ obsahem;

MVR 2. 3 hlavní rysy reprezentativnosti (rozlišení reality od médii zobrazovaných stereotypů,

jako reprezentace reality);

MVR 2. 4 vztah mediálního sdělení a sociální zkušenosti (rozlišení sdělení potvrzujících

předsudky a představy od sdělení vycházejících ze znalosti problematiky

a nezaujatého postoje);

MVR 2. 5 identifikace společensky významných hodnot v textu, prvky signalizující hodnotu, o

kterou se sdělení opírá;

MVR 2. 6 identifikace zjednodušení mediovaných sdělení, opakované užívání prostředků (ve

zpravodajství, reklamě i zábavě)

Tematický okruh MVR 3: Stavba mediálních sdělení

MVR 3. 1 příklady pravidelností v uspořádání mediovaných sdělení, zejména ve zpravodajství

(zpravodajství jako vyprávění, sestavování příspěvků podle kritérií);

MVR 3. 2 principy sestavování zpravodajství a jejich identifikace, pozitivní principy (význam a

užitečnost), zezábavňující principy (negativita, blízkost, jednoduchost, přítomnost); MVR 3. 3 příklady stavby a uspořádání zpráv (srovnávání titulních stran různých deníků) a

dalších mediálních sdělení (například skladba a výběr sdělení v časopisech pro

dospívající)

Tematický okruh MVR 4: Vnímání autora mediálních sdělení

MVR 4. 1 identifikování postojů a názorů autora v mediovaném sdělení;

MVR 4. 2 výrazové prostředky a jejich uplatnění pro vyjádření či zastření názoru a postoje i pro

záměrnou manipulaci;

MVR 4. 3 prvky signalizující explicitní či implicitní vyjádření hodnocení, výběr a kombinace

slov, obrazů a zvuků z hlediska záměru a hodnotového významu

Tematický okruh MVR 5: Fungování a vliv médií ve společnosti

MVR 5. 1 organizace a postavení médií ve společnosti;

MVR 5. 2 faktory ovlivňující média, interpretace vlivů působících na jejich chování;

MVR 5. 3 způsoby financování médií a jejich dopady;

MVR 5. 4 vliv médií na každodenní život, společnost, politický život a kulturu z hlediska

současné i historické perspektivy;

MVR 5. 5 role médií v každodenním životě jednotlivce, vliv médií na uspořádání dne, na rejstřík

konverzačních témat, na postoje a chování; role médií v politickém životě

(předvolební kampaně a jejich význam);

MVR 5. 6 vliv médií na kulturu (role filmu a televize v životě jednotlivce, rodiny, společnosti);

MVR 5. 7 role médií v politických změnách

Tematické okruhy produktivních činností – MVP:

Tematický okruh MVP 1: Tvorba mediálního sdělení

MVP 1. 1 uplatnění a výběr výrazových prostředků a jejich kombinací pro tvorbu věcně

správných a komunikačně (společensky a situačně) vhodných sdělení;

MVP 1. 2 tvorba mediálního sdělení pro školní časopis, rozhlas, televizi či internetové médium;

MVP 1. 3 technologické možnosti a jejich omezení

Tematický okruh MVP 2: Práce v realizačním týmu

MVP 2. 1 redakce školního časopisu, rozhlasu, televize či internetového média;

MVP 2. 2 utváření týmu, význam různých věkových a sociálních skupin pro obohacení týmu,

komunikace a spolupráce v týmu;

MVP 2. 3 stanovení si cíle, časového harmonogramu a delegování úkolů a zodpovědnosti;

MVP 2. 4 faktory ovlivňující práci v týmu; pravidelnost mediální produkce


Seznam použitých zkratek vyučovacích předmětů


Povinné vyučovací předměty

Název

Zkratka

Český jazyk

Čj

Anglický jazyk

Aj

Matematika

M

Informatika

I

Prvouka

Pr

Vlastivěda

Vl

Přírodověda

Pří

Hudební výchova

Hv

Výtvarná výchova

Vv

Tělesná výchova

Tv

Pracovní činnosti







Seznam zkratek průřezových témat




Osobnostní a sociální výchova

OSV

Výchova demokratického občana

VDO

Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech

EGS

Multikulturní výchova

MKV

Environmentální výchova

EMV

Mediální výchova

MV



Osobnostní a sociální výchova



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

OSV 1. 1. 1

Čj, Vv,

Vv,

Vv,

Čj, Vv,

I, Vv,

OSV 1. 1. 2

Čj, Tv, Pč,

Pč,

Pč,

Čj, M, Pří, Vv,

M, I, Pří, Vv,

OSV 1. 1. 3



Aj

Čj


OSV 1. 2. 1




Čj, Aj,

Aj,

OSV 1. 2. 2




Aj,


OSV 1. 2. 3

Tv,



Vv,

Vv,

OSV 1. 2. 4




Tv,

Tv,

OSV 1. 2. 5






OSV 1. 2. 6






OSV 1. 2. 7

M,

M,

M,

Čj


OSV 1. 2. 8




Čj, Aj,

Aj,

OSV 1. 2. 9






OSV 1. 3. 1

Tv,



Tv,

Tv,

OSV 1. 3. 2




Pří,

Pří,

OSV 1. 3. 3



Čj

Tv,

Tv,

OSV 1. 4. 1

Hv,

Hv,

Hv,

Čj


OSV 1. 4. 2




Čj


OSV 1. 4. 3

M,

M,

M,

M,

M,

OSV 1. 4. 4


Tv,

Čj, Tv,

Tv,

Tv,

OSV 1. 4. 5

M,

M,

M,

M, Pří, Tv,

M, Pří, Tv,

OSV 1. 5. 1

Vv, Pč,

Vv, Pč,

Čj, Vv, Pč,

Čj, M, Hv, Vv,

M, I, Hv, Vv,

OSV 2. 1. 1

Čj, Vv,

Vv, Tv,

Aj, Vv, Tv,

M, Pří, Vv, Tv,

M, Pří, Vv, Tv,

OSV 2. 1. 2






OSV 2. 1. 3






OSV 2. 2. 1



Aj,

Čj


OSV 2. 2. 2


Čj


Pří, Tv,

Pří, Tv,

OSV 2. 2. 3






OSV 2. 2. 4


Čj


M,

M,

OSV 2. 3. 1

Čj, Hv,

Čj, Hv,

Hv,



OSV 2. 3. 2


Čj

Čj

Čj


OSV 2. 3. 3



Čj

Čj

I,

OSV 2. 3. 4



Aj,

Pří,

Pří,

OSV 2. 3. 5



Aj,

Pří,

Pří,

OSV 2. 3. 6

Čj,


Čj, Aj,

Čj

I,

OSV 2. 3. 7






OSV 2. 3. 8




Tv,

Tv,

OSV 2. 4. 1



Čj



OSV 2. 4. 2

M,

M, Tv,

Čj, M, Tv,



OSV 2. 4. 3


Tv,

Tv,

Tv,

Tv,

OSV 3. 1. 1






OSV 3. 2. 1






OSV 3. 2. 2




M,

M,

OSV 3. 2. 3




Pří,

Pří,

OSV 3. 2. 4









Výchova demokratického občana



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

VDO 1. 1

Čj, Prv, Pč,

Prv, Pč,

Prv, Pč,



VDO 1. 2

Prv

Prv




VDO 1. 3






VDO 1. 4






VDO 2. 1






VDO 2. 2




Vl,

Vl,

VDO 2. 3




Vl,

Vl,

VDO 2. 4






VDO 2. 5


Čj




VDO 3. 1






VDO 3. 2






VDO 3. 3






VDO 4. 1






VDO 4. 2




Vl,

Vl,

VDO 4. 3




Vl,

Vl,

VDO 4. 4






VDO 4. 5



Čj






Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

EGS 1. 1


Čj,

Aj,

Čj, Vv,

Vv,

EGS 1. 2






EGS 1. 3



Aj,

Vl,

Vl,

EGS 1. 4


Čj,

Aj,



EGS 1. 5



Čj, Aj,

Čj, Hv, Vv,

Hv, Vv,

EGS 2. 1



Aj,

Vl,

Vl,

EGS 2. 2






EGS 2. 3






EGS 2. 4






EGS 2. 5



Aj,

Vl, Hv,

I, Vl, Hv,

EGS 2. 6






EGS 2. 7



Aj,



EGS 2. 8






EGS 3. 1






EGS 3. 2






EGS 3. 3




Vl,

Vl,

EGS 3. 4






EGS 3. 5






EGS 3. 6




Vl,

Vl,

EGS 3. 7




Vl,

Vl,




Multikulturní výchova



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

MKV 1. 1

Čj, Tv,

Čj


Vv,

Vv,

MKV 1. 2

Prv,

Prv,

Prv,

Vv,

Vv,

MKV 1. 3

Vv,

Vv,

Vv,

Vv,

Vv,

MKV 1. 4






MKV 1. 5






MKV 2. 1






MKV 2. 2




Čj


MKV 2. 3




Vl,

Vl,

MKV 2. 4






MKV 2. 5






MKV 2. 6




Čj, Pří,

Pří,

MKV 2. 7




Čj


MKV 2. 8

Čj

Čj




MKV 2. 9

Vv,

Vv,

Vv,



MKV 3. 1






MKV 3. 2




Vl,

Vl,

MKV 3. 3






MKV 3. 4






MKV 3. 5



Čj

Vl,

Vl,

MKV 3. 6






MKV 4. 1




Vv,

Vv,

MKV 4. 2




Vv,

Vv,

MKV 4. 3






MKV 4. 4


Čj


Čj


MKV 4. 5




Aj,

Aj,

MKV 5. 1






MKV 5. 2






MKV 5. 3






MKV 5. 4









Environmentální výchova



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

EMV 1. 1

Vv,

Vv,

Vv,

Pří,

Pří,

EMV 1. 2




Pří,

Pří,

EMV 1. 3




Pří,

Pří,

EMV 1. 4




Pří,

Pří,

EMV 1. 5




Vl, Pří,

Vl, Pří,

EMV 2. 1




Vl, Pří,

Vl, Pří,

EMV 2. 2




Vl, Pří,

Vl, Pří,

EMV 2. 3




Vl, Pří,

Vl, Pří,

EMV 2. 4






EMV 2. 5






EMV 2. 6




Vl,

Vl,

EMV 2. 7




Vl,

Vl,

EMV 3. 1






EMV 3. 2

Vv,

Vv,

Vv,



EMV 3. 3

Pč,

Pč,

Pč,



EMV 3. 4

Prv,

Prv,

Prv,



EMV 3. 5




Vl,

Vl,

EMV 3. 6






EMV 4. 1

Prv,

Prv,

Čj, Prv,

Vl,

Vl,

EMV 4. 2




Čj


EMV 4. 3






EMV 4. 4

Tv,

Tv,

Tv,



EMV 4. 5









Mediální výchova receptivní



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

MVR 1. 1

Vv,

Vv,

Vv,


I,

MVR 1. 2






MVR 1. 3




Čj


MVR 1. 4






MVR 1. 5





I,

MVR 1. 6



Čj


I,

MVR 2. 1




Čj

I,

MVR 2. 2

Vv,

Vv,

Vv,



MVR 2. 3






MVR 2. 4






MVR 2. 5






MVR 2. 6






MVR 3. 1






MVR 3. 2






MVR 3. 3






MVR 4. 1






MVR 4. 2




Čj


MVR 4. 3




Čj


MVR 5. 1






MVR 5. 2






MVR 5. 3






MVR 5. 4






MVR 5. 5






MVR 5. 6




Čj


MVR 5. 7









Mediální výchova produktivní



1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

MVP 1. 1




Čj


MVP 1. 2




Čj

I,

MVP 1. 3






MVP 2. 1






MVP 2. 2




Čj

I,

MVP 2. 3






MVP 2. 4








4 Učební plán školy

Povinné vyučovací předměty

Vzdělávací oblast

Vzdělávací obor

Vyučovací předmět

Ročník

Mini-mální časová dotace

Dispo-nibilní

hodiny

1.

2.

3.

4.

5.



Jazyk a jazyková komunikace

Český jazyk a literatura

Český jazyk

8+1

8+1

7+1

5+3

5+3

33

+9

Cizí jazyk

Anglický jazyk

-

-

3+1

3

3

9

+1

Matematika a její aplikace

Matematika

4+1

4+1

4+1

4+1

4+1

20

+5

Informační a komunikační technologie

Informatika

1

1

2


Člověk a jeho svět

Prvouka

2

2

2

6

+1

Vlastivěda

2

1+1

3

Přírodověda

–

1

1

2

Umění a kultura

Hudební výchova

Hudební výchova

1

1

1

1

1

5


Výtvarná výchova

Výtvarná výchova

1

1

1

2

2

7


Člověk a zdraví

Tělesná výchova

Tělesná výchova

2

2

2

2

2

10


Člověk a svět práce

Pracovní činnosti

1

1

1

1

1

5


Celková týdenní povinná časová dotace

19+2

19+2

21+3

22+4

21+5

102

+16

Celková povinná časová dotace

21

21

24

26

26

118





Poznámky k učebnímu plánu


7Učební osnovy

7.1Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

7.1.1Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

Vyučovací předmět: Český jazyk


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Vyučovací předmět Český jazyk zahrnuje učivo v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem. Je realizován v časové dotaci: 9 hodin týdně v 1. ročníku, 9 hodin týdně ve 2. ročníku ,8 hodin týdně ve 3. ročníku, 8 hodin týdně ve 4. a 8 hodině týdně v 5. ročníku.

Cíle výuky českého jazyka jsou naplňovány:

1. jazykovou výchovou

2. komunikační a slohovou výchovou

3. literární výchovou

Jazyková výchova je zaměřena na výuku prostého a jasného vyjadřování se spisovným jazykem, poznávání elementárních základů mluvnické stavby jazyka, osvojování si základních pravopisných jevů, vytváření návyků správné spisovné výslovnosti.

V komunikační a slohové výchově se žáci učí vnímat a chápat různá jazyková sdělení, mluvit, rozhodovat se na základě vnímaných pokynů a přečteného textu. Žáci formulují a sdělují své myšlenky, prožitky, pocity, učí se rozumět různým typům textů. Využívají se tyto metody: vyprávění, rozhovor, formulaci otázek a odpovědí, vhodný způsob vyjádření myšlenek, jednoduché popisy.

Při psaní se klade důraz na získání správných psacích dovedností, základů čitelného, přiměřeně hbitého a úhledného rukopisu a psaní s porozuměním.

Ve výuce čtení je kladen důraz na čtení přiměřeně náročných, uměleckých i naučných textů, na jasné a zřetelné čtení s porozuměním. Žáci se učí esteticky prožívat a chápat přiměřené texty. Mohou se používat tyto metody: čtení, předčítání, přednes, vyprávění, jednoduchá ilustrace, dramatizace.

V hodinách Českého jazyka nejsou ostré hranice mezi učivem mluvnice, slohového výcviku, literární výchovy a psaní. Je zde vzájemná propojenost a prostupnost těchto složek českého jazyka.

Kvalita osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené a písemné podobě je základním znakem úrovně všeobecné vzdělanosti žáků základní školy. Jazykový rozvoj žáků probíhá paralelně a ve vzájemné podmíněnosti s jejich rozumovým a emocionálním zráním.

Do vyučovacího předmětu Český jazyk se prolínají tato průřezová témata: Osobnostní a sociální kultura (OSV), Multikulturní výchova (MKV), Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (EGS), Environmentální výchova (EMV), Multikulturní výchova (MKV) a Výchova demokratického občana (VDO).


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel











Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Český jazyk 1. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Jazyková výchova

  • spisovně se vyjadřuje z hlediska slovní zásoby, gramatické správnosti a kultury mluveného projevu odpovídající možnostem žáka 1. ročníku

  • poznává písmena abecedy

  • rozlišuje větu, slovo, slabiku, hlásku (písmeno )

  • mluví srozumitelně, správně artikuluje

  • uvědoměle čte, plynule spojuje slabiky a slova

  • věta, slovo, slabika, hláska

  • písmeno malé, velké, tištěné, psané

  • tečka, čárka, dvojtečka, otazník vykřičník, pomlčka, uvozovky

  • hlasité a tiché čtení

  • článek, nadpis, řádek, sloupec, odstavec

Vv

Hv

Tv

Prv


OSV 1.1.1

OSV 1.1.2

VDO 1.1

MKV 1.1

OSV 1.4.5

Komunikační a slohová výchova

  • sděluje krátké zprávy

  • vyjadřuje svoje zkušenosti

  • formuluje krátké mluvené projevy

Mluvený projev

  • prosba, poděkování, omluva, blahopřání

Vv

Prv


OSV 2.1.1

OSV 2.3.6

  • píše správné tvary písmen a číslic

  • píše a spojuje písmena, slabiky, slova, interpunkci a znaménka

  • dodržuje správné pořadí písmen a úplnost slov

  • převádí slova a věty z podoby mluvené do podoby psané

  • dodržuje čitelnost a úhlednost psaného projevu při zachování základních hygienických a pracovních návyků















Písemný projev

  • přípravné cviky pro uvolňování ruky k psaní a kresebné cviky velkých tvarů

  • základní hygienické návyky: sezení, držení tužky, umístění sešitu a jeho sklon, hygiena zraku

  • zacházení s grafickým materiálem

  • psaní jednotlivých tvarů písmen a číslic ( čáry, oblouky, zátrhy, kličky, ovály, vlnovky )

  • kvalitativní znaky písma

  • orientace v liniatuře

  • poznávání psaní a osvojování písmen, slabik, slov

  • psaní jednoduchých vět

  • opisování podle předlohy, přepisování, diktát

  • psaní velkých počátečních písmen vlastních jmen a prvního slova ve větě

  • vytváření základů rukopisu: úhlednost, čitelnost, celková úprava

Tv

Vv



  • plynule čte jednoduchý text s porozuměním

  • recituje kratší básnický text

  • zná některá rozpočítadla a říkanky

  • orientuje se v textu

  • všímá si ilustrací literárních děl pro děti

Čtení

  • přípravná cvičení sluchová a zraková

  • správné čtení hlásek a slabik

  • uvědomělé čtení slov a krátkých vět se zřetelnou spisovnou výslovností

Vv

Prv


  • zná některé dětské časopisy

  • poznává pohádkové postavy

  • hodnotí vlastnosti postav

  • vyjadřuje pocity z četby

  • hlasité čtení ukázek ze Slabikáře a vhodných časopisů a knih


OSV 2.3.1

MKV 2.8

Literární výchova

  • porozumí obsahu čteného textu

  • vyjadřuje pocity z přečteného textu

  • poslech literárních textů pro děti a mládež

  • rozpočitadla, hádanky, říkadla, přísloví, básně pro děti

  • přednes říkadel, krátkých básní

  • vyprávění

  • pohádka, pohádkové postavy

  • loutkové a maňáskové divadlo

  • improvizace s maňásky pojmy: spisovatel kniha, časopis, ilustrace



Český jazyk 2. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Jazyková výchova

  • pracuje s větou jako s jednotkou projevu

  • používá spojky v souvětí a větě jednoduché

  • dodržuje pořádek slov ve větě

  • rozezná věty podle postoje mluvčího

  • orientuje se v rozdělení hlásek, tvoření slabik

  • dodržuje správnou výslovnost a psaní skupin dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě

  • poznává podstatná jména, slovesa, předložky

  • rozlišuje obecná a vlastní jména

  • průběžně se seznamuje s pravopisem jmen

  • věta a souvětí, věta a slovo

  • abeceda a písmo

  • věta – jednotka jazykového projevu

  • tvoření vět ze slov

  • grafická podoba věty a souvětí

  • spojení dvou a více vět

  • pořádek vět

  • druhy vět

  • slovní význam – slovo nadřazené, podřazené, souřadné

  • slovo, slabika, hláska, písmeno

  • rozdělení hlásek – samohlásky, souhlásky, dvojhlásky

  • psaní i/í, y/ý po měkkých a tvrdých souhláskách

  • souhlásky znělé a neznělé

  • slabikotvorné r, l

  • písmeno ě

  • význam slabiky pro dělení slov

  • slovní druhy – podstatná jména, slovesa, předložky

  • vlastní jména

Vv

Hv

Prv


OSV 2.2.2

OSV 2.2.4

Komunikační a slohová výchova

  • respektuje základní formy společenského styku


Mluvený projev

  • základní formy společenského styku – oslovení, pozdrav, poděkování

  • děj – základ vypravování

  • jednoduchá osnova

  • jednoduchý popis

  • krátké souvislé projevy

Vv

Prv


  • cvičí se ve schopnosti vypravovat a popisovat

  • pojmenovávání předmětů a jejich vlastností

  • adresa, přání

OSV 2.3.1

OSV 2.3.2

MKV 4.4

  • píše písmena a číslice podle normy psaní v přirozené velikosti a liniatuře

  • dodržuje sklon písma

  • správně spojuje písmena, slabiky, zachovává rozestup písmen

  • píše jednoduchý text

  • správně užívá velká písmena ve slovech i větě

  • správně používá diakritická znaménka

  • dodržuje požadavky na čitelnost, úhlednost, celkovou úpravu písemného projevu

  • dodržuje hygienické a pracovní návyky

  • napíše adresu a přání

Písemný projev

  • psaní velkých tiskacích písmen pro výuku geometrie

  • psaní psacích písmen podle tvarových skupin s důrazem na štíhlost, dodržování stejnoměrné výšky písmen a rozestupů písmen ve slovech

  • procvičování spojování písmen o, v, b s ostatními písmeny prohloubením a protažením háčku

  • spojování písmen vratným tahem

  • umísťování diakritických znamének

  • dodržování jednotlivých tvarů písmen

  • aplikační cvičení – psaní adres, dopisu

  • úprava písemností

Vv

M

  • čte plynule a s porozuměním

  • recituje báseň

  • domýšlí jednoduché příběhy

  • převypráví příběh

  • orientuje se v textu čítanky a jiném textu pro děti

  • všímá si spojitosti textu s ilustrací

  • dramatizuje pohádku či příběh

  • seznamuje se s knihami o přírodě a věcech

  • doporučuje knihu spolužákovi

Čtení

  • plynulé čtení jednoduchých vět

  • užívání správného slovního přízvuku

  • uplatnění přirozené intonace

  • hlasité a tiché čtení s porozuměním




Vv

Prv

Hv

Návštěva knihovny, divadelního a filmového představení

EGS 1.1

EGS 1.4

MKV 1.1

MKV 2.8

VDO 2.5

Literární výchova

  • čte a přednáší zpaměti ve vhodném frázování a tempu literární texty přiměřené věku


  • poslech četby poezie a prózy

  • spojování obsahu textu s ilustracemi

  • vyprávění pohádek a povídek pro děti

  • přednes básní

  • řešení hádanek a slovních hříček

  • dramatizace pohádky nebo povídky

  • orientace v pohádkách

  • poezie – báseň, verš, rým, rytmus, přízvuk, přednes

  • prózy – vyprávění, vypravěč, příběh, děj


  • vyjadřuje své pocity z přečteného textu

  • divadlo – jeviště, herec, divák, maňásek, loutka

  • ilustrace, ilustrátor



Český jazyk 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Jazyková výchova

  • rozlišuje slabiky a hlásky

  • zvládá pravopis po obojetných souhláskách (vyjmenovaná slova)

  • rozlišuje slovní druhy

  • skloňuje podstatná jména

  • pracuje s mluvnickými kategoriemi podstatných jmen

  • správně píše obvyklá vlastní jména

  • určuje osobu, číslo a čas u sloves

  • rozlišuje slova ohebná od neohebných

  • odlišuje větu jednoduchou od souvětí

  • poznává základní skladební dvojice

  • všímá si významů slov

  • věta, souvětí

  • věta jednoduchá – její stavba

  • skladební dvojice

  • nauka o slově

  • slova významem podobná, příbuzná, protikladná

  • hláskosloví

  • stavba slov

  • slovní přízvuk

  • vyjmenovaná slova

  • druhy slov

  • ohebné a neohebné slovní druhy

  • vlastní jména

  • slovesa – pojmenování děje

  • tvary sloves – časování (osoba, čas, číslo)

  • tvary podstatných jmen – skloňování (rod, číslo, pád)

Vv

Prv

Hv


OSV 1.3.3

OSV 1.4.4

OSV 1.5.1

OSV 2.4.1

OSV 2.4.2

VDO 4.5

Komunikační a slohová výchova

  • vhodně volí a vybírá jazykové prostředky

  • pojmenovává předměty a děje

  • vypráví podle obrázků

  • využívá jednoduché osnovy

  • požádá a podá stručnou informaci ( i telefonicky )

  • uvítá návštěvu, rozloučí se

  • sděluje přání, pozdravy

  • popisuje jednoduché předměty i činnosti

Mluvený projev

  • stylizace a kompozice

  • jazykové prostředky

  • členění jazykového projevu

  • souvislé jazykové projevy

  • otázky a odpovědi

  • reprodukce textu

  • vypravování

  • popis

  • osnova textu

  • společenský jazyk a jeho formy

  • pohlednice, dopis

Prv

Vv


OSV 2.3.2

OSV 2.3.3

OSV 2.3.6

MKV 3.5

  • píše podle normy psaní v přirozené velikosti a liniatuře, s dodržením sklonu písma ( 75 stupňů ) a rozestupem písmen

  • píše čitelně, úhledně a přiměřeně hbitě


Písemný projev

  • správné tvary písmen a číslic v souladu s normou psaní

  • odstraňování individuálních nedostatků v kvalitativních i kvantitativních znacích písma

  • automatizace psacího pohybu

  • dodržování hygienických návyků správného psaní

  • plynulý, rychlý, úhledný projev

  • kontrola vlastního projevu

  • římské číslice


  • provádí kontrolu vlastního projevu

  • vyjadřuje se v jednoduchých formách psaného projevu

  • píše krátký dopis

  • celková úprava písemného projevu v sešitě

  • zápisky, poznámky

  • vyplňování poštovních formulářů, podací lístek, poukázka

M

Prv


  • využívá získané čtenářské návyky a dovednosti při četbě jednoduchých textů


Čtení

  • plynulé čtení souvětí a vět, členění textu a větného přízvuku

  • rychlé čtení tiché

  • hlasité čtení, předčítání

  • četba uměleckých, populárních a naukových textů s důrazem na upevňování čtenářských dovedností a návyků

  • vyprávění pohádky nebo povídky

  • přednes básně nebo úryvku prózy

  • dramatizace pohádky, povídky nebo básně s dějem

  • pověsti místní, regionální

  • hledání podstaty příběhu a jeho smyslu

  • charakteristika literárních postav

  • atmosféra příběhu

  • vlastní postoje ke čtené knize

  • poezie – báseň s dějem, přirovnání

  • próza – pověst, povídka, postava, děj

  • divadlo – jednání, herec

  • autor a jeho fantazie

  • ilustrace, ilustrátor

Vv

Hv


Návštěva knihovny, divadelního a filmového představení


EGS 1.5

EMV 4.1

MVR 1.6

Literární výchova

  • recituje básnický text

  • orientuje se v textu knih

  • rozeznává různé typy vyjadřování autorů píšících pro děti

  • domýšlí příběhy

  • vyjadřuje svůj postoj k přečtenému textu

  • vyjadřuje vlastní postoje ke knize

  • chápe četbu jako zdroj informací o světě i o sobě

  • vyprávění pohádky nebo povídky

  • přednes básně nebo úryvku prózy

  • dramatizace pohádky, povídky nebo básně s dějem

  • pověsti místní, regionální

  • hledání podstaty příběhu a jeho smyslu

  • charakteristika literárních postav

  • atmosféra příběhu

  • vlastní postoje ke čtené knize

  • poezie – báseň s dějem, přirovnání

  • próza – pověst, povídka, postava, děj

  • divadlo – jednání, herec

  • autor a jeho fantazie

  • ilustrace, ilustrátor










Český jazyk 4. a 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Jazyková výchova

  • porovnává významy slov, slova stejného a podobného významu a slova mnohoznačná

Zvuková stránka jazyka

  • sluchové rozlišení hlásek, výslovnost

  • modulace řeči-tempo, intonace, přízvuk

OSV1.1.1

  • rozlišuje ve slově kořen, předponu, část předponovou a koncovku

Slovní základ a tvoření slov

  • kořen, předpona, přípona

  • antonyma, synonyma, homonyma

  • odvozování slov předponami a příponami

  • změny, zdvojené souhlásky

  • předpony s-, z-, vz-, předložky s, z

  • skupiny bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně

OSV2.3.3

OSV 1.2.7

OSV2.3.6

  • píše správně i/y ve slovech po obojetných souhláskách

Pravopis

  • vyjmenovaná slova


  • odlišuje větu jednoduchou a souvětí, vhodně změní větu jednoduchou v souvětí

  • užívá vhodných spojovacích slov, podle potřeby je obměňuje

  • zvládá základní příklady syntaktického pravopisu

Skladba

  • podmět a přísudek

  • podmět rozvitý, několikanásobný a nevyjádřený

  • přísudek, přísudek slovesný

  • shoda přísudku s podmětem

  • věta jednoduchá a souvětí, základní skladební dvojice

  • přímá a nepřímá řeč

opakování

MVP1.1

OSV 2.3.2

MKV 2.6

  • určuje slovní druhy, používá je gramaticky správně při svém projevu

  • využívá přídavná jména při stylistickém projevu ústně i písemně

  • nezaměňuje kategorie podstatných jmen a sloves

  • rozlišuje slova spisovná a jejich nespisovné tvary


Tvarosloví

  • slova ohebná a neohebná, slovní druhy

  • pád, číslo, rod

  • skloňování podstatných jmen

  • druhy přídavných jmen

  • skloňování přídavných jmen

  • časování sloves

  • oznamovací, rozkazovací a podmiňovací způsob

  • druhy zájmen

  • skloňování zájmen osobních – já, ty, se; zájmen my, vy a on, ona, ono

  • druhy číslovek

skloňování číslovek základních

OSV1.2.1

OSV1.2.8

MVR4.2

MVR4.3

Literární výchova

  • vyjadřuje své dojmy z četby

  • volně reprodukuje text

  • tvoří vlastní literární text na dané téma

  • orientuje se v nabídce dětské literatury

  • rozlišuje různé typy uměleckých a neuměleckých textů


Tvořivé činnosti s literárním textem

  • výrazné čtení uměleckých textů

  • recitace

  • reprodukce slyšeného nebo přečteného textu

  • dramatizace

  • poznáváme ilustrace výtvarníků

Vv

Hv


OSV1.1.2

OSV1.1.3


  • vyjadřuje své dojmy z četby

  • volně reprodukuje text

  • tvoří vlastní literární text na dané téma

  • orientuje se v nabídce dětské literatury

  • rozlišuje různé typy uměleckých a neuměleckých textů

  • při jednoduchém rozboru literárních textů používá základní literární pojmy


Základní literární pojmy

  • literární druhy a žánry: hádanka, říkanka, báseň, povídka, bajka, pohádka

Poslech literárních textů

  • spisovatel, básník

  • kniha, čtenář, divadelní představení, herec

verš, rým, přirovnání

Vv

Hv

Vl


OSV1.1.2

OSV1.1.3

OSV1.4.1

OSV1.4.2

OSV1.5.1

EGS 1.5

MKV 2.7

Komunikační a slohová výchova

  • dbá na formální úpravu, úhlednost, čitelnost

  • dovede zacházet s psanými materiály, dodržuje základní hygienické a pracovní návyky

  • uplatňuje svůj osobitý rukopis při dodržení úhlednosti a čitelnosti

  • sestaví osnovu vypravování, vytvoří krátký písemný projev

  • píše správně po stránce obsahové i formální jednoduché komunikační žánry

  • reprodukuje obsah, vede správně dialog-telefonický rozhovor

  • volí náležitou intonaci, přízvuk, pauzy

  • čte s porozuměním potichu i nahlas přiměřené texty

  • posuzuje úplnost a neúplnost jednoduchého sdělení

Písemný projev

  • adresa, blahopřání, pozdrav, dopis, pozvání, oznámení

  • objednávka, inzerát

  • jednoduché tiskopisy-přihláška dotazník

  • popis, vypravování

  • základní hygienické návyky-sezení, držení tužky, pera

  • technika psaní

Mluvený projev

  • základy techniky mluveného projevu-dýchání, výslovnost

  • komunikační žánry-pozdrav, oslovení, omluva, prosba, vzkaz, zpráva, vypravování

Čtení

  • mimojazykové prostředky-mimika, gesta

  • praktické čtení - pozorné

  • věcné čtení - klíčová slova

Naslouchání

  • praktické věcné naslouchání

Hudební a výtvarná výchova


MVR5.6

MVP1.2

MVR1.3

MVR2.1

EMV4.2

MKV4.4

MKV2.2

MVP 2.2

OSV 1.2.8

OSV 2.2.1

EGS 1.1

















7.1.2Vzdělávací obor: Cizí jazyk

Vyučovací předmět: Anglický jazyk


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Výuka anglického jazyka tvoří úvod do cizojazyčného vzdělávání žáků. Proto je v tomto období nejdůležitější probuzení zájmu o výuku angličtiny a vytváření pozitivního vztahu k učení cizímu jazyku. Abychom toho dosáhli, musejí být vyučovací hodiny angličtiny v průběhu celého roku prostoupeny zajímavostmi a pro žáky poutavými činnostmi, hrami a písničkami. Při výuce je třeba pracovat s vhodnými učebnicemi a pomůckami zpracovanými přiměřeně k věku dítěte. V tomto období se snažíme, aby žák porozuměl vyslechnutému sdělení, uměl ho opakovat, aby uměl použít naučená slova v jednoduchém spojení, aby dovedl základní slova a jednoduché věty přečíst a slova i zapsat, popřípadě k nim nakreslit obrázek.

Výuka jazyka vychází z jeho praktického použití. Výklad pravidel gramatiky je omezen na nezbytně nutné minimum potřebné k tvorbě jednoduchých vět. Slovní zásoba je volena především z okruhu zájmů dětí tohoto věku. Slova jsou vázána do vzájemných souvislostí. Upevňování, procvičování a využití slovní zásoby v jednoduchých větách spojujeme vždy s činnostmi s konkrétním předmětem – s tzv. názorem, a to v každé hodině. To je základem k tomu, aby se anglickému jazyku učil každý žák s chutí a věřil, že bude mít úspěch.

Využíváme zvukových nahrávek, anglických říkanek a písniček, z nichž se některé učí žáci zpaměti.

Předmět je ve vyučován ve 3. ročníku 4 hodiny týdně, ve 4. a 5. ročníku 3 hodiny týdně.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel

Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel


Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Anglický jazyk 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky


  • rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou výslovností

  • slovní zásoba podle probíraných témat

  • jednoduchá slovní zásoba spojená s obrázky

  • jednoduché pokyny, reakce na ně

  • tematické okruhy – domov, rodina, škola, volný čas a zájmová činnost, oblékání, nákupy, příroda a počasí, tradice a zvyky, svátky

  • pozdravy, představování, čísla 1-20, názvy hraček, barvy, určování počtu věcí, určování věku, názvy zvířat, předložky ON, IN, UP, DOWN, tělo a jeho části


OSV 1.1.1

OSV 1.1.2

OSV 1.1.3

OSV 1.2.8

OSV 2.1.1

OSV 2.3.5

OSV 2.3.4

OSV 2.3.6




  • zopakuje a použije slova a slovní spojení se kterými se v průběhu výuky setkal

  • nácvik výslovnosti a intonace

  • vytváří krátké věty na základě znalosti slovíček a stavby anglické věty

  • pravidla komunikace v běžných každodenních situacích - pozdrav, poděkování, rozloučení, představování

  • základní gramatické struktury a typy vět, základy lexikálního principu pravopisu slov – věta jednoduchá, tvorba otázky a záporu, pořádek slov ve větě

  • gramatika – to be, to have

  • člen určitý a neurčitý

  • opisování, doplňování, přiřazování slov k obrázkům

  • abeceda

  • přivlastňování věcí

  • tematické okruhy – domov, rodina, škola, volný čas a zájmová činnost, oblékání, nákupy, příroda a počasí, tradice a zvyky, svátky

  • pozdravy, představování, čísla 1-20, názvy hraček, barvy, určování počtu věcí, určování věku, názvy zvířat, předložky ON, IN, UP, DOWN, tělo a jeho části


Hv, Vv, Dv

M

Prv


OSV 2.2.1

MKV 1.1

MKV 3.5

MKV 4.5




  • rozumí obsahu jednoduchého krátkého psaného textu, pokud má vizuální oporu

  • jednoduchá slovní zásoba spojená s obrázky

  • čtení elementárního textu

  • přiřazování slov k obrázkům


M

Dv

Prv

Vv

Hv

Tv


  • rozumí obsahu jednoduchého krátkého mluveného textu, který je pronášen pomalu, zřetelně a s pečlivou výslovností, pokud má k dispozici vizuální oporu

  • tematické okruhy – domov, rodina, škola, volný čas a zájmová činnost, oblékání, nákupy, příroda a počasí, tradice a zvyky, svátky

  • pozdravy, představování, barvy, čísla 1-20, zvířata, přídavná jména, části obličeje, druhy jídel, části těla, předložky ON/IN

  • otázka na počet,

  • práce s reáliemi – seznamování s anglicky mluvícími zeměmi, jejich zvyky, obyčeji, svátky

OSV 1.1.3

OSV 2.1.1

OSV 1.1.1

OSV 1.1.2






EGS 1.1

EGS 1.4


  • přiřadí mluvenou a psanou podobu téhož slova či slovního spojení


  • základní gramatické struktury a typy vět, základy lexikálního principu pravopisu slov – věta jednoduchá, tvorba otázky a záporu, pořádek slov ve větě

  • gramatika – to be, to have

  • člen určitý a neurčitý

  • vazba there is/there are

  • opisování, doplňování, přiřazování slov k obrázkům

  • abeceda

  • přivlastňování věcí


OSV 2.2.1

OSV 2.3.4

OSV 2.3.5

OSV 2.3.6




  • píše slova a krátké věty na základě textové a vizuální předlohy

  • základní slovní zásoba

  • práce s reáliemi – zvyky, obyčeje, svátky anglicky mluvících zemí

  • jednoduchá sdělení – adresa, blahopřání, pozdrav a dopis z prázdnin, omluva, žádost

EGS 1.1

EGS 1.3

EGS 1.4

EGS 1.5

EGS 2.1

EGS 2.5

EGS 2.7



Anglický jazyk 4. – 5. ročník



Výstupy

Učivo

Poznámky


  • rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou výslovností a reaguje na ně verbálně i neverbálně












  • rozumí slovům a jednoduchým větám, pokud jsou pronášeny pomalu a zřetelně a týkají se osvojovaných témat, zejména pokud mají vizuální oporu




  • rozumí jednoduchému poslechovému textu pokud je pronášen pomalu a zřetelně a má k dispozici vizuální oporu

  • skladba jednoduché věty

  • věty oznamovací, rozkazovací a tázací

  • vazba „ There is , There are“

  • základní použití členů

  • množné číslo podstatných jmen přivlastňovací pád

  • zájmena osobní a přivlastňovací základní číslovky 1 – 100

  • sloveso to be, to have (got) v otázce a záporu

  • přítomný čas prostý, přítomný čas průběhový v otázce a záporu


  • práce se slovníkem

  • osvojení slovní zásoby a její použití v komunikačních situacích probíraných tematických okruhů

  • texty, články v učebnici


  • zvuková a grafická podoba jazyka

  • fonetické znaky (pasivně)

  • základní výslovnostní návyky

  • vztah mezi zvukovou a grafickou podobou slova



M

Z

Hv


  • zapojí se do jednoduchých rozhovorů



  • sdělí jednoduchým způsobem základní informace týkající se jeho samotného, rodiny, školy, volného času a dalších osvojovaných téma



  • odpovídá na jednoduché otázky týkající se jeho samotného, rodiny, školy, volného času a dalších osvojovaných témat a podobné otázky pokládá


  • konverzační cvičení, dovednosti – poslech, čtení, psaní, mluvení


  • modální sloveso can

  • přítomný čas průběhový

  • tematické okruhy – domov, rodina, škola, volný čas a zájmová činnost, oblékání, nákupy, příroda a počasí, tradice a zvyky, svátky, důležité zeměpisné údaje

OSV 1.2.1

OSV 1.2.2

OSV 1.2.8

MKV 4.5




  • vyhledá potřebnou informaci v jednoduchých textech, které se vztahují k osvojovaným tématům


  • rozumí jednoduchým krátkým textům z běžného života, zejména pokud má vizuální oporu

    • pohádky, příběhy, poslech audionahrávek ke cvičením z učebnice, jednoduché písně původních autorů

    • základní gramatické struktury a typy vět, základy lexikálního principu pravopisu slov – věta jednoduchá, tvorba otázky a záporu, pořádek slov ve větě

    • slovní zásoba a tvoření slov – synonyma, antonyma, význam slov v kontextu



  • napíše krátký text s použitím jednoduchých vět a slovních spojení o sobě, rodině, činnostech a událostech z oblasti svých zájmů a každodenního života


  • vyplní osobní údaje do formuláře


  • práce s reáliemi – zvyky, obyčeje, svátky anglicky mluvících zemí

    • vytváření vlastních materiálů k osvojovaným tématům

    • udržení gramatické a formální správnosti textu

    • jednoduchá sdělení – adresa, blahopřání, pozdrav a dopis z prázdnin, omluva, žádost

    • základní gramatické struktury a typy vět






7.2Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace

7.2.1Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace

Vyučovací předmět: Matematika


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Matematika poskytuje žákům vědomosti a dovednosti potřebné pro orientaci v praktickém životě. Je založena především na aktivních činnostech, které jsou typické pro práci s matematickými objekty a pro užití matematiky v reálných situacích. Rozvíjí intelektuální schopnosti žáků, jejich paměť, představivost, tvořivost, abstraktní myšlení a schopnost logického úsudku.

Matematika je vyučována jako samostatný předmět.

Časová dotace:

1. ročník – 5 hodiny týdně

2. ročník – 5 hodin týdně

3. ročník – 5 hodin týdně

4. ročník − 5 hodin týdně

5. ročník − 5 hodin týdně

Výuka zahrnuje učivo v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem.

Do vyučovacího předmětu Matematika se prolíná průřezové téma: OSV – osobnostní a sociální výchova. Toto průřezové téma je realizováno jako součást vyučovacího předmětu. Tematické okruhy průřezového tématu se prolíná s učivem předmětu Matematika.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel


Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Matematika 1. – 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Číslo a početní operace

  • používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá předměty v daném souboru, vytváří soubory s daným počtem prvků


  • znalost čísel do 1 000, počítání po jedné, po desítkách, po stovkách, vytváření konkrétních souborů s daným počtem prvků

  • počítání s penězi

  • měření a vážení (litry, kilogramy, gramy)

  • názorné zavedení násobení a dělení na souborech různých předmětů

Prv


OSV 1.2.7

OSV 1.4.3

OSV 1.4.5

OSV 2.4.2

  • čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla do 1 000, užívá a zapisuje vztah rovnosti a nerovnosti

  • postavení čísel v číselné řadě

  • zápis čísla v desítkové soustavě



  • užívá lineární uspořádání, zobrazí číslo na číselné ose

  • znázornění čísel na číselné ose porovnávání


  • provádí zpaměti a písemně jednoduché početní operace s přirozenými čísly

  • sčítání a odčítání bez přechodu a s přechodem přes desítku

  • pamětné sčítání a odčítání v oboru do 1 000

  • řady násobků daného čísla

  • řady násobků daného čísla

  • automatizace spojů malé násobilky, automatizace dělení

  • pamětné násobení dvojciferného čísla jednociferným mimo obor násobilek

  • užití závorek

  • zaokrouhlování na desítky

  • písemné sčítání dvou sčítanců, kontrola výsledku záměnou sčítanců

  • písemné odčítání, kontrola výsledku sčítáním

  • písemné násobení jednociferným činitelem

  • písemné dělení, kontrola výsledku násobením

  • vlastnosti početních operací s přirozenými čísly


  • řeší a tvoří úlohy, ve kterých aplikuje a modeluje osvojené početní operace

  • řešení a vytváření slovních úloh na sčítání a odčítání

  • řešení slovních úloh s využitím vztahů o n-více a o n-méně

  • řešení a vytváření slovních úloh na násobení a dělení

  • řešení a vytváření slovních úloh s využitím vztahů n-krát více, n-krát méně

  • řešení a vytváření slovních úloh se dvěma různými početními výkony


Závislosti, vztahy a práce s daty

  • orientuje se v čase, provádí jednoduché převody jednotek času

  • popisuje jednoduché závislosti z praktického života

  • doplňuje tabulky, posloupnosti čísel

  • čtení údajů na hodinách včetně digitálních

  • závislosti a jejich vlastnosti, sledování jednoduchých závislostí na čase (např. změna teploty během dne)

  • tabulky


Geometrie v rovině a v prostoru

  • rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní rovinné útvary a jednoduchá tělesa, nachází v realitě jejich reprezentaci

  • porovnává velikost útvarů, měří a odhaduje délku úsečky

  • rozezná a modeluje jednoduché souměrné útvary v rovině


  • orientace v prostoru (vpravo, vlevo, pod, nad, před, za, nahoře, dole apod.)

  • užití dětských skládanek a stavebnic, stavby podle obrázků

  • základní útvary v rovině:

  • křivá a rovná čára – kreslení, rýsování přímek a úseček, označování průsečíku různoběžek, rovnoběžky

  • odhad délky úsečky, vzdálenosti

  • měření délky úsečky s přesností na centimetry

  • čtverec, kruh, trojúhelník, obdélník

  • základní útvary v prostoru: kvádr, krychle, jehlan, koule, kužel, válec

  • kreslení a rýsování rovinných obrázků ve čtvercové síti

  • praktické měření v místnosti, v terénu, jednotky: m, cm, dm, mm, km, převody

































Matematika 4. – 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Číslo a početní operace

  • využívá při pamětném i písemném počítání komutativnost a asociativnost sčítání a násobení

  • provádí písemné početní operace v oboru přirozených čísel

  • zaokrouhluje přirozená čísla, provádí odhady a kontroluje výsledky početních operací v oboru přirozených čísel

  • řeší a tvoří úlohy, ve kterých aplikuje osvojené početní operace v celém oboru přirozených čísel

  • porozumí významu znaku „-„ pro zápis celého záporného čísla a toto číslo vyznačí na číselné ose



Početní výkony s přirozenými čísly

  • zápis čísel v desítkové soustavě, číselná osa

  • řešení nerovnic

  • zaokrouhlování

  • vlastnosti početních operací

  • pamětné sčítání a odčítání přirozených čísel

  • písemné sčítání a odčítání přirozených čísel

  • násobení 10, 100,1000

  • pamětné násobení přirozených čísel, násobilka

  • písemné násobení víceciferných činitelů

  • dělení přirozených čísel jednociferným dělitelem

  • dělení čísel zakončených nulami

  • dělení zpaměti

  • písemné dělení dvojciferným dělitelem

  • slovní úlohy

  • zápis celého záporného čísla

OSV 1.1.2

OSV 1.4.3

OSV 1.4.5

OSV 3.2.2


  • modeluje a určí část celku, používá zápis ve formě zlomku

  • porovná, sčítá a odčítá zlomky se stejným jmenovatelem v oboru kladných čísel

  • přečte zápis desetinného čísla a vyznačí na číselné ose desetinné číslo dané hodnoty

  • provádí písemné početní operace v oboru desetinných čísel a zlomků

  • zaokrouhluje desetinná čísla, provádí odhady a kontroluje výsledky početních operací v oboru desetinných čísel

  • řeší a tvoří úlohy, ve kterých aplikuje osvojené početní operace



Zlomky a desetinná čísla

  • zlomky

  • sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem

  • zlomky se jmenovatelem 10, 100 a jejich zápis desetinným číslem

  • desetinná čísla

  • zobrazování desetinných čísel na číselné ose

  • porovnání desetinných čísel, zaokrouhlování

  • sčítání desetinných čísel zpaměti

  • písemné sčítání

  • odčítání desetinných čísel

OSV 1.1.2

OSV 1.4.3

OSV 1.4.5

OSV 3.2.2


Závislosti, vztahy a práce s daty

  • vyhledává a třídí data

  • čte a sestavuje jednoduché grafy a diagramy


Grafy

  • grafy, diagramy, tabulky


Vl

Pří


Nestandardní aplikační úlohy a problémy

  • řeší jednoduché praktické úlohy a problémy

Slovní úlohy

  • číselné a obrazové řady

  • magické čtverce

  • slovní úlohy


Geometrie v rovině a prostoru

  • narýsuje a znázorní základní rovinné útvary (čtverec, obdélník, trojúhelník a kružnici); užívá jednoduché konstrukce

  • sčítá a odčítá graficky úsečky

Základní útvary v rovině

  • lomená čára, polopřímka

  • kolmice k přímce v daném bodě

  • rovnoběžky


  • určí délku lomené čáry, obvod mnohoúhelníku sečtením délek jeho stran

  • sestrojí rovnoběžky a kolmice

  • určí obsah obrazce pomocí čtvercové sítě a užívá základní jednotky obsahu

rozpozná a znázorní ve čtvercové síti jednoduché osově souměrné útvary a určí osu souměrnosti překládáním papíru

  • rovnoběžky s přímkou v daném bodě

  • délka úsečky, vzájemná poloha svou přímek v rovině

  • jednotky délky a jejich převody

  • obdélník a čtverec

  • obvod čtverce a obdélníku

  • pravoúhlé trojúhelníky

  • kružnice, kruh

  • rýsování rovnostranných a rovnoramenných trojúhelníků

  • výpočet obvodu trojúhelníku

  • obsah čtverce a obdélníku – výpočty


OSV 2.1.1

  • určí obsah obrazce pomocí čtvercové sítě, užívá jednotky obsahu


Základní útvary v prostoru

  • jednotky obsahu

  • síť krychle a povrch krychle

  • síť kvádru a povrch kvádru

  • osově souměrné útvary

  • kvádr, krychle, jehlan, kužel, válec, koule

  • opakování


OSV 2.2.4

OSV 1.5.1






7.3vzdělávací oblast: Informatika

7.3.1Vzdělávací obor: Informatika

Vyučovací předmět: Informatika


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení

Informatika je vyučována jako samostatný předmět. Základní organizační jednotkou je vyučovací hodina. Vyučovací předmět Informatika zahrnuje učivo v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem. Je realizován v časové dotaci: 1 hodina týdně, která je složena ze 4. ročníku a 5. ročníku.

Koncepce vzdělávací oblasti vychází z konkrétních životních situací, žáci se musejí orientovat ve světě informací, tvořivě pracovat s informacemi a využívat je při dalším vzdělávání i v praktickém životě.

Informatika se zaměřuje především na rozvoj informatického myšlení a na porozumění základním principům digitální technologie. Výuka je založena na aktivních činnostech, během kterých žáci využívají informatické postupy a pojmy. Poskytuje vhodné prostředky a metody ke zkoumání řešitelnosti problémů a hledání a nelézání jejich optimálních řešení, ke zpracování dat a jejich interpretaci a na základě řešení praktických úkolů i poznatky a zkušenost – kdy je vhodné práci přenechat stroji, počítači. Přispívá k porozumění, jak digitální technologie fungují a k jejímu efektivnímu a etickému užívání.

Na prvním stupni základního vzdělávání si žáci osvojují učivo prostřednictvím samostatné práce, práce ve dvojici či skupinách, praktické činnosti, diskuse, objevování, experimentů, problémové výuky, badatelských aktivit nebo využitím videa. Tím si vytvářejí první představy o způsobu, jakým se dají data a informace zaznamenávat, a objevují informatické aspekty světa kolem nich. Postupně si žáci rozvíjejí schopnost popsat problém, analyzovat a najít nejvhodnější řešení. Informatika také společně s ostatními obory pokládá základy uživatelských dovedností. Poznáváním, jak se s digitálními technologiemi pracuje, si žáci vytvářejí základ pro pochopení informatických konceptů. Součástí je i bezpečné zacházení s technologiemi a osvojování dovedností a návyků, které vedou k prevenci rizikového chování.


Do vyučovacího předmětu se promítají tato průřezová témata:

Osobnostní a sociální výchova (OSV), Výchova k myšlení v Evropských a globálních souvislostech (EGS), Multikulturní výchova (MV), Environmentální výchova (EV), Mediální výchova (MV).


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k




Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Informatika 4. a 5. ročník


Digitální technologie

Výstupy

Učivo

Poznámky

  • pojmenuje jednotlivá digitální zařízení, se kterými pracuje, vysvětlí, k čemu slouží

  • vysvětlí, co je program a rozdíly mezi člověkem a počítačem

  • edituje digitální text, vytvoří obrázek

  • přehraje zvuk či video

  • uloží svoji práci do souboru, otevře soubor

  • používá krok zpět, zoom

  • řeší úkol použitím schránky

  • dodržuje pravidla a pokyny při práci s digitálním zařízením

Ovládání digitálních zařízení

  • Digitální zařízení

  • Zapnutí/vypnutí zařízení/aplikace

  • Ovládání myši

  • Kreslení čar, vybarvování

  • Používání ovladačů

  • Ovládání aplikací (schránka, krok zpět, zoom)

  • Kreslení bitmapových obrázků

  • Psaní slov na klávesnici

  • Editace textu

  • Ukládání práce do souboru

  • Otevírání souborů

  • Přehrávání zvuku

  • Příkazy a program

Člověk a jeho svět


MKV 2.1


OSV 1.1.1

OSV 1.1.3

  • uvede různé příklady využití digitálních technologií v zaměstnání rodičů

  • najde a spustí aplikaci, kterou potřebuje k práci

  • propojí digitální zařízení a uvede bezpečnostní rizika, která s takovým propojením souvisejí

  • pamatuje si a chrání své heslo, přihlásí se ke svému účtu a odhlásí se z něj

  • při práci s grafikou a textem přistupuje k datům i na vzdálených počítačích a spouští online aplikace

  • rozpozná zvláštní chování počítače a případně přivolá pomoc dospělého

Práce ve sdíleném prostředí

  • Využití digitálních technologií v různých oborech

  • Ergonomie, ochrana digitálního zařízení a zdraví uživatele

  • Počítačová data, práce se soubory

  • Propojení technologií, internet

  • Úložiště, sdílení dat, cloud, mazání dat, koš

  • Technické problémy a přístupy k jejich řešení

Člověk a jeho svět


OSV 1.1.1


VDO

Data, informace a modelování

Výstupy

Učivo

Poznámky

  • sdělí informaci obrázkem

  • předá informaci zakódovanou pomocí textu či čísel

  • zakóduje/zašifruje a dekóduje/dešifruje text

  • zakóduje a dekóduje jednoduchý obrázek pomocí mřížky

  • obrázek složí z daných geometrických tvarů či navazujících úseček

Úvod do kódování a šifrování dat a informací

  • Piktogramy, emodži

  • Kód


  • Přenos na dálku, šifra

  • Pixel, rastr, rozlišení

  • Tvary, skládání obrazce

Člověk a jeho svět


Vv


OSV 1.1.2

OSV 1.2.1

OSV 2.3.3

OSV 1.5.1


MKV 2.2



Informační systémy

Výstupy

Učivo


  • pracuje s texty, obrázky a tabulkami v učebních materiálech

  • doplní posloupnost prvků

  • umístí data správně do tabulky

  • doplní prvky v tabulce

  • v posloupnosti opakujících se prvků nahradí chybný za správný

Úvod do práce s daty

  • Data, druhy dat

  • Doplňování tabulky a datových řad

  • Kritéria kontroly dat

  • Řazení dat v tabulce

  • Vizualizace dat v grafu

Člověk a jeho svět


OSV 1.1.1

Algoritmizace a programování

Výstupy

Učivo


  • v blokově orientovaném

  • programovacím jazyce sestaví program pro ovládání postavy

  • v programu najde a opraví chyby

  • rozpozná opakující se vzory, používá opakování, stanoví, co se bude opakovat a kolikrát

  • vytvoří a použije nový blok

  • upraví program pro obdobný problém


Základy programování- příkazy, opakující se vzory

  • Příkazy a jejich spojování

  • Opakování příkazů

  • Pohyb a razítkování

  • Ke stejnému cíli vedou různé algoritmy

  • Vlastní bloky a jejich vytváření

  • Kombinace procedur

Člověk a jeho svět


OSV 1.1.2

Informační systémy

Výstupy

Učivo


  • nalezne ve svém okolí systém a určí jeho prvky

  • určí, jak spolu prvky souvisí

Úvod do informačních systémů

  • Systém, struktura, prvky, vztahy

Enviromentální výchova


EGS 2.2


OSV 1.1.2




7.4Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

7.4.1Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět

Vyučovací předmět: Prvouka


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Vyučovací předmět Prvouka má časovou dotaci 2 hodiny týdně v l., 2., 3. ročníku.

Předmět směřuje k rozvoji osobnosti žáka v oblasti vědomostí, dovedností a postojů týkajících se

přírody a společnosti.

V předmětu Prvouka se uplatňují zejména tyto metody : řízený rozhovor, diskuse, samostatná

I skupinová práce při řešení problému. Zdrojem informací je bezprostřední dětská zkušenost a konkrétní jevy v přírodě a společnosti.

Do vyučovacího předmětu se promítají tato průřezová témata : Výchova demokratického občana, Multikulturní výchova a Environmentální výchova.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k



Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Prvouka 1. – 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Místo, kde žijeme

  • vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určení místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí


Domov

  • orientace v místě bydliště

  • prostředí domova

Škola

  • prostředí školy

  • činnosti ve škole

  • okolí školy

  • bezpečná cesta do školy

  • riziková místa a situace

Obec, místní krajina

  • její části

  • poloha v krajině, minulost a současnost obce

  • význačné budovy

  • dopravní síť

Okolní krajina (místní oblast, region)

  • zemský povrch a jeho tvary

  • vodstvo na pevnině

  • rozšíření půd

  • rostlinstva a živočichů

  • vliv krajiny na život lidí

  • působení lidí na krajinu a životní prostředí

  • orientační body a linie

  • světové strany

Regiony ČR

  • Praha a vybrané oblasti ČR

  • surovinové zdroje

  • výroba

  • služby a obchod


  • začlení svou obec do příslušného kraje, pozoruje a popíše změny v nejbližším okolí, obci



Naše vlast

  • domov

  • krajina

  • národ

  • základy státního zřízení a politického systému ČR

  • státní správa a samospráva

  • státní symboly

  • armáda ČR

Evropa a svět

  • kontinenty

  • evropské státy

  • EU, cestování

Mapy obecně zeměpisné a tematické

  • obsah

  • grafiky

  • vysvětlivky

Vv, Hv


VDO 1.1


Lidé kolem nás

  • rozlišuje příbuzenské vztahy v rodině, role rodinných příslušníků a vztahy mezi nimi

  • odvodí význam a potřebu různých povolání a pracovních činností

  • projevuje toleranci k přirozeným odlišnostem spolužáků, jejich přednostem i nedostatkům

Rodina

  • postavení jedince v rodině

  • role členů rodiny

  • příbuzenské a mezigenerační vztahy

  • život a funkce rodiny

  • práce fyzická a duševní

  • zaměstnání

Soužití lidí

  • mezilidské vztahy

  • komunikace

  • obchod

  • pomoc nemocným

  • sociálně slabým

Chování lidí

  • vlastnosti lidí

  • pravidla slušného chování

Kultura

  • podoby a projevy kultury

  • kulturní instituce

Čj


EMV 4.1


Člověk a jeho zdraví

  • uplatňuje základní hygienické, režimové a jiné zdravotně preventivní návyky s využitím elementárních znalostí o lidském těle

  • projevuje vhodným chováním a činnostmi vztah ke zdraví

  • dodržuje zásady bezpečného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných


Lidské tělo

  • životní potřeby a projevy

  • základní stavba a funkce

  • pohlavní rozdíly mezi mužem a ženou

Péče o zdraví a zdravá výživa

  • denní režim

  • pitný režim

  • pohybový režim

  • zdravá strava

  • nemoc

  • drobné úrazy a poranění

  • první pomoc


  • chová se obezřetně při setkání s neznámými jedinci

  • v případě potřeby umí požádat o pomoc

  • uplatňuje základní pravidla účastníků silničního provozu

  • reaguje na pokyny dospělých při mimořádných událostech

Návykové látky a zdraví

  • odmítání návykových látek

  • hrací automaty a počítače

Osobní bezpečí

  • bezpečné chování v rizikovém prostředí

  • v silničním provozu v roli chodce a cyklisty

  • krizové situace (šikana, týrání, sexuální zneužívání)

Vv, Hv


MKV 1.2


Lidé a čas

  • využívá časové údaje při řešení různých situací v denním životě, rozlišuje děj v minulosti, přítomnosti a budoucnosti


Orientace v čase a časový řád

  • určování času, čas jako fyzikální veličina

  • kalendáře

  • letopočet

  • režim dne

  • roční období

M

  • pojmenuje některé rodáky, kulturní a historické památky, významné události regionu

  • uplatňuje elementární poznatky o sobě, o rodině a činnostech člověka, o lidské společnosti, soužití, a zvycích a o práci lidí, na příkladech porovnává minulost a současnost

Současnost a minulost v našem životě

  • proměny způsobu života

  • bydlení

  • předměty denní potřeby

  • průběh lidského života

  • státní svátky a významné dny


Čj


Rozmanitost přírody

  • pozoruje, popíše a porovná viditelné proměny v přírodě v jednotlivých ročních obdobích


Látky a jejich vlastnosti

  • třídění látek

  • změny látek

  • vlastnosti

  • porovnávání látek

Voda a vzduch

  • výskyt

  • vlastnosti a formy vody

  • oběh vody v přírodě

  • vlastnosti

  • složení

Nerosty a horniny , půda

  • některé hospodářsky významné horniny a nerosty

  • zvětrávání

  • vznik půdy a její význam

Vesmír a Země

  • sluneční soustava

  • den a noc

roční období

Rostliny, houby, živočichové

  • znaky života

  • životní potřeby a projevy

  • průběh a způsob života

  • výživa

  • stavba těla

  • význam v přírodě a pro člověka

Ohleduplné chování k přírodě a ochrana přírody

  • odpovědnost lidí

  • ochrana a tvorba životního prostředí

  • likvidace odpadů

  • živelné pohromy a ekologické katastrofy


Vv, Hv

  • roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

  • provádí jednoduché pokusy u skupiny známých látek, určuje jejich společné a rozdílné vlastnosti a změří základní veličiny pomocí jednoduchých nástrojů a přístrojů

Životní podmínky

  • rozmanitost podmínek života na Zemi

  • význam ovzduší

  • vodstva

  • půd

  • podnebí a počasí

Rovnováha v přírodě

  • význam

  • vzájemné vztahy mezi organismy

  • základní společenstva

EMV 3.4


Dopravní výchova


rozezná nebezpečí různého charakteru, využívá bezpečná místa pro hru a trávení volného času; uplatňuje základní pravidla bezpečného chování účastníka silničního provozu, jedná tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných



identifikuje dopravní značky a jako účastník silničního provozu se jimi řídí



dopravní značky – přechod pro chodce, přechod pro cyklisty, zákaz vjezdu všech motorových vozidel, stezka pro chodce, stezka pro cyklisty, hlavní pozemní komunikace, dej přednost v jízdě, přikázaný směr jízdy, děti, Stůj, dej přednost v jízdě


Chůze po silnici,

dopravní prostředky, cesta do školy, jízda autem a autobusem, moje vybavené kolo, přilba, na zastávce, být viděn, kde si hrát




didaktické materiály a hry k dopravní výchově







VDO 1

VDO 2




Vyučovací předmět: Vlastivěda


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Tento vyučovací předmět vymezuje vzdělávací obsah týkající se člověka, rodiny, společnosti, vlasti, přírody, kultur, techniky, zdraví a dalších témat.

Uplatňuje pohled do historie i současnosti a směřuje k dovednostem pro praktický život. Rozvíjí získané prvotní zkušenosti žáků ve výchově v rodině a v předškolním vzdělávání, učí žáky pozorovat a pojmenovat věci, jevy a děje, jejich vzájemné vztahy a souvislosti. Pomáhá utvářet jejich prvotní ucelený obraz světa. Současně se žáci učí vyjadřovat své myšlenky, poznatky, dojmy, reagovat na myšlenky a názory jiných.

Vyučovací předmět Člověk a jeho svět zahrnuje učivo v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem. Je realizována v časové dotaci: 2 hodiny týdně ve 4. - 5. ročníku.

Do vyučovacího předmětu Vlastivěda se promítají tato průřezová témata:

Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (EGS), Výchova demokratického občana (VDO), Environmentální výchova (EMV ).

Jednotlivá průřezová témata jsou realizována jako součást vyučovacího předmětu. Tematické

okruhy průřezových témat se prolínají s učivem předmětu Hudební výchova.

Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel



Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k



Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Vlastivěda 4. – 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Místo, kde žijeme

  • vyjádří svými slovy územně správní pojmy obec, okres, region

  • konkretizuje pojmy, území, poloha, místní krajina, územní a správní celek

  • určí a vysvětlí polohu svého bydliště nebo pobytu vzhledem ke krajině a státu

  • určí světové strany v přírodě i podle mapy, orientuje se podle nich a řídí se podle zásad bezpečného pohybu a pobytu v přírodě

  • rozlišuje mezi náčrty, plány a základními typy map

  • s pomocí vhodných map charakterizuje zeměpisné a přírodní prvky místní krajiny a místní oblast


  • významné obce a města

  • významné výrobní podniky a služby v regionu

  • zeměpisná poloha a přírodní tvářnost místní krajiny a regionu (povrch, podnebí, vodstvo, rostlinstvo, živočišstvo, využití půdy), seznámení s mapou místní oblasti

  • životní prostředí místní krajiny a regionu


EMV 4.1

EMV 1.5 EMV 3.5

  • uvede významné zemědělské, průmyslové, rekreační a chráněné oblasti

  • uvede významné rodáky a předky, kulturní a historické památky

  • náš region v minulost, místní pověsti, významné události a jejich místa, významné osobnosti region



Naše vlast

  • vysvětlí svými slovy pojmy vlast, cizina

  • stručně charakterizuje přírodní tvářnost území České republiky

  • orientuje se ve vlastivědné mapě České republiky, vyhledá zde jednotlivé oblasti České republiky, vyjádří jejich polohu a charakterizuje významné a typické přírodní prvky

  • domov, vlast, národ, národní hrdost vlastenectví, cizina

  • soužití národů a národností v jedné zemi, rovnocennost národů a národností, nejdůležitější národnostní menšiny České republiky



  • vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody, osídlení, hospodářství a kultury

  • zprostředkuje ostatním zkušenosti, zážitky a zajímavosti z vlastních cest a porovná způsob života a přírodu v naší vlasti i v jiných zemích

  • rozlišuje hlavní orgány státní moci a některé jejich zástupce, symboly našeho státu a jejich význam

  • používá s porozuměním základní státoprávní pojmy: stát, prezident, parlament, vláda, volby, demokracie


  • národní bohatství (přírodní zdroje, kulturní památky, národní tvořivost), národní zvyklosti, tradice a symboly

  • česká státnost, státní symboly (znak, hymna, vlajka), státní svátky, státní instituce, armáda ČR, základní státoprávní pojmy (prezident, parlament, poslanec, vláda, ministr, premiér, volby)

  • naše vlast Česká republika; její poloha v Evropě, přírodní podmínky území, podnebí, vodstvo, rostlinstvo a živočišstvo

  • současný stav životního prostředí v České republice

EGS 2.5

VDO 4.2

VDO 2.3

VDO 2.2

VDO 4.3

EGS 1.3

EGS 2.1

EGS 3.3

EGS 3.6

EGS 3.7

EMV 2.1

EMV 2.2

EMV 2.3

EMV 2.6

EMV 2.7

Lidé kolem nás

  • vyjádří na základě vlastních zkušeností základní vztahy mezi lidmi, vyvodí a dodržuje pravidla pro soužití ve škole, mezi chlapci a dívkami, v rodině, v obci


  • rozpozná ve svém okolí jednání a chování, která se už nemohou tolerovat

  • orientuje se v základních formách vlastnictví; používá peníze v běžných situacích, odhadne a zkontroluje cenu nákupu a vrácené peníze, na příkladu ukáže nemožnost realizace všech chtěných výdajů, vysvětlí, proč spořit, kdy si půjčit a jak vracet dluhy


Soužití lidí

  • mezilidské vztahy, komunikace, principy demokracie

Chování lidí

  • ohleduplnost, etické zásady, zvládání vlastní emocionality; rizikové situace, rizikové chování, předcházení konfliktům

Právo a spravedlnost

  • základní lidská práva a práva dítěte, práva a povinnosti žáků školy

Vlastnictví

  • soukromé, veřejné, osobní, společné; hmotný a nehmotný majetek; rozpočet, příjmy a výdaje domácnosti; hotovostní a bezhotovostní forma peněz, způsoby placení; banka jako správce peněz, úspory, půjčky



VDO

MKV2

MKV3

EMV4.5

EGS3.7

MVR5.7

Obrazy z českých dějin

  • pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a mezi jevy

  • využívá knihoven, sbírek muzeí a galerií jako informačních zdrojů pro pochopení minulosti




  • báje, mýty a pověsti – minulost kraje předků

  • nejstarší osídlení naší vlasti, život Slovanů; staré české pověsti

  • první státní útvary na našem území; Velká Morava, český přemyslovský stát, počátky křesťanství, Cyril a Metoděj, svatý Václav; počátky českého království

  • Český stát za Karla IV.

  • české země a způsob života v době husitství a v době Jiřího z Poděbrad

  • české země a způsob života v období habsburské monarchie, nejvýznamnější události a osobnosti

  • počátky utváření novodobého českého národa; národní obrození a jeho významní představitelé


MKV 2.3

MKV 3.5

MKV 3.2

  • srovnává a hodnotí na vybraných ukázkách způsob života a práce předků na našem území v minulosti a současnosti s využitím regionálních specifik



  • české země ve druhé polovině 19. století; nástin hospodářského, politického, společenského a kulturního rozvoje

  • první světová válka, vznik Československé republiky; významné osobnosti

  • druhá světová válka, zánik Československé republiky, české země v období nacistické okupace, obnovení republiky

  • poválečná léta, období totality, obnova demokratického vývoje, vznik a rozpad České a Slovenské Federativní republiky, vznik České republiky

  • Lidé a obory zkoumající minulost

  • Regionální památky a péče o ně


Česká republika, Evropa, svět

  • popíše polohu České republiky v Evropě

  • orientuje se na mapě Evropy

  • určí a lokalizuje na mapách sousední státy České republiky

  • popíše polohu sousedních států České republiky

  • vyhledá na mapách známé oblasti cestovního ruchu na území sousedních států České republiky

  • vyjmenuje a vyhledá na mapách významné evropské státy, významná evropská města a střediska cestovního ruchu

  • vyjmenuje a vyhledá na mapě světa jednotlivé světadíly a oceány na Zemi

  • sousední státy České republiky, jejich poloha, přírodní podmínky, hospodářská a společenská vyspělost,

  • oblasti cestovního ruchu na území sousedních států České republiky, vzájemné vztahy mezi Českou republikou a jejími sousedy,

  • Česká republika na mapě Evropy; významné evropské státy, významná evropská města a střediska cestovního ruchu

  • Česká republika na mapě světa; seznámení s polohou světadílů a oceánů na Zemi





Vyučovací předmět: Přírodověda


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Předmět přírodověda náleží do vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět. Je členěn do dvou tematických okruhů: Rozmanitost přírody a Člověk a jeho zdraví. Přírodověda připravuje žáky na specializovanější výuku na 2. stupni ZŠ. V tematickém okruhu Rozmanitost přírody žáci poznávají Zemi jako planetu sluneční soustavy, kde vznikl a rozvíjí se život. Poznávají velkou rozmanitost i proměnlivost živé a neživé přírody naší vlasti. Jsou vedeni k tomu, aby si uvědomili, že Země a život na ní tvoří jeden nedílný celek, ve kterém jsou všechny hlavní děje ve vzájemném souladu a rovnováze, kterou může člověk snadno narušit a velmi obtížně obnovovat. Na základě praktického poznávání okolní krajiny a dalších informací se žáci učí hledat důkazy o proměnách přírody, učí se využívat a hodnotit svá pozorování a záznamy, sledovat vliv lidské činnosti na přírodu, hledat možnosti, jak ve svém věku přispět k ochraně přírody, zlepšení životního prostředí a k trvale udržitelnému rozvoji.

V tematickém okruhu Člověk a jeho zdraví žáci poznávají především sebe na základě poznávání člověka jako živé bytosti, která má své biologické a fyziologické funkce a potřeby. Poznávají, jak se člověk vyvíjí a mění od narození do dospělosti, co je pro člověka vhodné a nevhodné z hlediska denního režimu, hygieny, výživy, mezilidských vztahů atd. Získávají základní poučení o zdraví a nemocech, o zdravotní prevenci i první pomoci a o bezpečném chování v různých životních situacích, včetně mimořádných událostí, které ohrožují zdraví jedinců i celých skupin obyvatel. Žáci si postupně uvědomují, jakou odpovědnost má každý člověk za své zdraví a bezpečnost i za zdraví jiných lidí. Žáci docházejí k poznání, že zdraví je nejcennější hodnota v životě člověka. Potřebné vědomosti a dovednosti získávají tím, že pozorují názorné pomůcky, sledují konkrétní situace, hrají určené role a řeší modelové situace.

Předmět přírodověda je vyučován ve 4. a 5. ročníku v časové dotaci 1 hodiny týdně. Při výuce jsou využívány praktické pomůcky, audiovizuální technika, odborná literatura.

Důraz je při výuce kladen na praktické poznávání skutečnosti, propojení této vzdělávací oblasti s reálným životem a s praktickou zkušeností žáků se stává velkou pomocí i ve zvládání nových životních situací. Při osvojování poznatků a dovedností se žáci učí vyjadřovat své myšlenky, názory, poznatky, dojmy, reagovat na názory druhých.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel

Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel

Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k


Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Přírodověda 4. a 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Rozmanitost přírody

  • objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody, nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka

Látky a jejich vlastnosti

Voda a vzduch

Nerosty a horniny, půda

  • třídění látek, změny látek a skupenství, vlastnosti, porovnávání látek a měření veličin

  • výskyt, vlastnosti a formy vody, oběh vody v přírodě

  • vlastnosti, složení, proudění vzduchu

  • význam pro život

  • některé hospodářsky významné horniny a nerosty

  • zvětrávání, vznik půdy a její význam

OSV 1.1.2

OSV 1.3.2

OSV 1.4.5

OSV 2.1.1

OSV 2.2.2

OSV 2.3.4

OSV 2.3.5

OSV 3.2.3

MKV 2.6

EMV 1.1

EMV 1.2

EMV 1.3

EMV 1.4

EMV 1.5

EMV 2.1

EMV 2.2

EMV 2.3

  • vysvětlí na základě elementárních poznatků o Zemi jako součásti vesmíru souvislost s rozdělením času a střídáním ročních období

Vesmír a Země

  • sluneční soustava

  • den a noc

  • roční období


  • zkoumá základní společenstva ve vybraných lokalitách regionů, zdůvodní podstatné vzájemné vztahy mezi organismy

  • porovnává na základě pozorování základní projevy života na konkrétních organismech

  • prakticky třídí organismy do známých skupin, využívá i klíče a atlasy

  • rozliší druhy podnebí a základní znaky počasí

Rostliny, houby, živočichové

Životní podmínky

  • význam a vzájemné vztahy mezi organismy

  • základní společenstva

  • znaky života rostlin, hub a živočichů

  • životní potřeby a projevy

  • průběh a způsob života, výživa a stavba těla

  • význam rostlin, hub a živočichů pro přírodu a člověka

  • rozmanitost podmínek života na Zemi, význam ovzduší, vodstva, půd, rostlin, živočišstva na Zemi

  • podnebí a počasí

  • význam a vzájemné vztahy mezi organismy

  • základní společenstva


  • zhodnotí některé konkrétní činnosti člověka v přírodě a rozlišuje aktivity, které mohou prostředí i zdraví člověka podporovat nebo poškozovat

Rovnováha v přírodě

Ohleduplné chování k přírodě a ochrana přírody

  • význam, vzájemné vztahy mezi organismy, základní společenstva

  • odpovědnost lidí, ochrana a tvorba životního prostředí

  • ochrana rostlin a živočichů

  • likvidace odpadů

  • živelné pohromy a ekologické katastrofy


  • založí jednoduchý pokus, naplánuje a zdůvodní postup, vyhodnotí a vysvětlí výsledky pokusu

Praktická cvičení

  • pěstování rostlin

  • pokusy s vodou – čistota, odpařování

  • klíčení rostlin

  • třídění odpadů

  • atd.


Člověk a jeho zdraví



  • využívá poznatků o lidském těle a podpoře vlastního zdravého způsobu života

Lidské tělo

  • životní potřeby a projevy

  • lidské tělo – stavba a funkce

  • pohlavní rozdíly mezi mužem a ženou

  • základy lidské reprodukce, vývoj jedince


  • rozlišuje jednotlivé etapy lidského života a orientuje se ve vývoji dítěte před a po narození


  • biologické a psychické změny v dospívání


  • účelně plánuje svůj čas pro učení, práci, zábavu a odpočinek podle vlastních potřeb s ohledem na oprávněné nároky jiných osob

Péče o zdraví, zdravá výživa

  • denní režim, pitný režim, pohybový režim

  • zdravá strava

  • nemoc, drobné úrazy, poranění

  • osobní, intimní a duševní hygiena


-uplatňuje účelné způsoby chování v situacích ohrožujících zdraví a v modelových situacích simulujících mimořádné události; vnímá dopravní situaci, správně ji vyhodnotí a vyvodí odpovídající závěry pro své chování jako chodec a cyklista



-


Cyklista

  • účastníci silničního provozu

  • výbava kola a cyklisty

  • bezpečná jízda

  • znamení o změně směru jízdy

  • jízda křižovatkou

  • kruhový objezd

  • jízda za snížené viditelnosti

  • kdy se můžu ocitnout v ohrožení

  • dopravní značky

  • cestování dopr. prostředky

Návštěva dopravního hřiště ve VM,

Testy z teoretické části

  • uplatňuje účelné způsoby chování v situacích ohrožujících zdraví a v mimořádných situacích

Osobní bezpečí

  • chování za mimořádných situací a v případě hromadného ohrožení


  • předvede v modelových situacích osvojené jednoduché způsoby odmítání návykových látek

Návykové látky a zdraví

  • odmítání návykových látek

  • hrací automaty a počítače


  • ošetří drobná poranění a zajistí lékařskou pomoc

První pomoc

  • základy první pomoci



Zásady slušného chování

  • pravidla slušného chování mezi chlapci a děvčaty





7.5Vzdělávací oblast: Umění a kultura

7.5.1Vzdělávací obor: Hudební výchova

Vyučovací předmět: Hudební výchova


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Vyučovací předmět Hudební výchova má časovou dotaci 1 hodinu týdně v 1. − 5. ročníku. Výuka probíhá většinou ve třídě nebo ve školní družině. Žáci zpívají za doprovodu kytary či klavíru, dětských rytmických nástrojů, reprodukované hudby.

Důraz je kladen na využití a rozvoj individuálních hudebních schopností a dovedností žáků. Snahou učitele je, aby žáci byli schopni na základě svých dispozic zpívat intonačně čistě a rytmicky přesně, s využitím jednoduchých hudebních nástrojů či doprovodit hudbu pohybem, lidovým tancem. Tomuto záměru odpovídá vhodný výběr písní či skladeb.

Při výuce neopomíjíme ani hudební teorii. Vedeme žáky k tomu, aby byli schopni orientovat se v zápisu jednoduché písně či skladby. Během výuky Hudební výchovy se žáci seznámí s hudebními díly nejvýznamnějších českých a světových skladatelů. Zpěv by se měl stát pro děti přirozenou potřebou pro vyjádření pohody a radosti, a to i v jiných předmětech než Hv. K navození radostné atmosféry napomáhá každodenní zpěv zařazovaný v průběhu vyučování jako doplněk učiva nebo jako příjemná relaxační chvilka.

Nedílnou součástí výuky Hudební výchovy jsou návštěvy koncertů, divadelních představení, společenských akcí.

Do vyučovacího předmětu Hudební výchova se promítají tato průřezová témata:

Osobnostní a sociální výchova(OSV), Výchova k myšlení v Evropských a globálních souvislostech(EGS).

Jednotlivá průřezová témata jsou realizována jako součást vyučovacího předmětu. Tématické okruhy průřezových témat se prolínají s učivem předmětu Hudební výchova.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel




Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k


Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Hudební výchova 1. – 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Vokální činnosti

  • zpívá v jednohlase

  • rytmizuje a melodizuje jednoduché texty

Pěvecký a mluvní projev

  • pěvecké dovednosti (dýchání, výslovnost, nasazení a tvorba tónu, dynamicky odlišený zpěv)

  • hlasová hygiena

  • rozšiřování hlasového rozsahu

Hudební rytmus

  • realizace písní ve 2/4, 3/4 a 4/4 taktu

Intonace, vokální improvizace

  • diatonické postupy v durových a mollových tóninách , hudební hry (ozvěna, otázka – odpověď apod.)

Záznam vokální hudby

  • zachycení melodie písně pomocí jednoduchého grafického vyjádření (např. linky)

  • nota jako grafický znak pro tón

  • zápis rytmu jednoduché písně

  • notový zápis jako opora při realizaci písně

Čj


Instrumentální činnosti

  • využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře


Hra na hudební nástroje

  • reprodukce motivů, témat

  • jednoduchých skladbiček pomocí jednoduchých hudebních nástrojů




Rytmizace, melodizace a hudební improvizace

  • hudební doprovod

  • hudební hry (ozvěna, otázka-odpověď)

  • jednodílná písňová forma

Vv


OSV 2.3.1


Hudebně pohybové činnosti

  • reaguje pohybem na znějící hudbu, pohybem vyjadřuje metrum, tempo, dynamiku a směr melodie

Taktování, pohybový doprovod znějící hudby

  • dvoudobý, třídobý a čtyřdobý takt

  • taneční hry se zpěvem

  • jednoduché lidové tance

Pohybové vyjádření hudby a reakce na změny v proudu znějící hudby

  • pantomima a pohybová improvizace s využitím tanečních kroků

Orientace v prostoru

  • utváření pohybové paměti

  • reprodukce pohybů prováděných při tanci, či pohybových hrách

Tv

OSV 1.4.1

Poslechové činnosti

  • rozlišuje jednotlivé kvality tónů, rozpozná výrazné tempové a dynamické změny

  • rozpozná v proudu znějící hudby některé hudební nástroje, odliší hudbu vokální a instrumentální a vokálně instrumentální

Kvality tónů

  • délka, síla, barva, výška


Hudba vokální, instrumentální, vokálně instrumentální, lidský hlas a hudební nástroj


Hudební styly a žánry

hudba taneční , pochodová, ukolébavka….

Interpretace hudby

(jaká je to hudba a proč je taková)

Čj



OSV 1.4.1



Hudební výchova 4. a 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Vokální činnosti

  • zpívá v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách a při zpěvu využívá získané pěvecké dovednosti

  • realizuje podle svých individuálních schopností a dovedností jednoduchou melodii či píseň zapsanou pomocí not


Pěvecký a mluvní projev

  • pěvecké dovednosti

  • hlasová hygiena

  • rozšiřování hlasového rozsahu

Hudební rytmus

  • realizace písní ve dvoučtvrťovém, tříčtvrťovém a čtyřčtvrťovém taktu

Dvojhlas a vícehlas

  • prodleva

  • kánon

  • lidový dvojhlas

Intonace, vokální improvizace

  • diatonické postupy v durových a mollových tóninách

  • hudební hry

Záznam vokální hudby

  • zachycení melodie písně pomocí jednoduchého grafického vyjádření

  • nota jako grafický znak pro tón

  • zápis rytmu jednoduché písně

  • notový zápis jako opora při realizaci písně


Instrumentální činnosti

  • využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře i k reprodukci jednoduchých motivů skladeb a písní

  • vytváří jednoduché předehry, mezihry a dohry a provádí elementární hudební improvizaci

Hra na hudební nástroje

  • reprodukce motivů, témat, jednoduchých skladbiček pomocí jednoduchých nástrojů z Orffova instrumentáře, zobcových fléten, keyboardů

Rytmizace, melodizace , hudební improvizace

  • tvorba předeher, meziher a doher s využitím tónového materiálu písně

  • hudební doprovod, hudební hry, jednoduchá písňová forma

Záznam instrumentální melodie

  • čtení a zápis rytmického schématu jednoduchého motivu či tématu instrumentální skladby

Vv


OSV 1.5.1

Hudebně pohybové činnosti

  • ztvárňuje hudbu pohybem s využitím tanečních kroků, na základě individuálních schopností a dovedností vytváří pohybové improvizace

Taktování, pohybový doprovod znějící hudby

  • dvoudobý, třídobý a čtyřdobý takt

  • taneční hry se zpěvem

  • jednoduché lidové tance

Tv


EGS 1.5

Poslechové činnosti

  • rozeznává hudební formu jednoduché písně či skladby

  • rozpozná v proudu znějící hudby některé z užitých hudebních výrazových prostředků


Kvalita tónů

  • délka, síla, barva, výška

Vztah mezi tóny

  • souzvuk, akord

  • hudební formy - malá písňová forma, rondo, variace

  • interpretace hudby

Hudební výrazové prostředky a hudební prvky s výrazným sémantickým nábojem

  • rytmus, melodie, harmonie, barva, kontrast a gradace

  • pohyb, melodie, zvukomalba

  • metrické, rytmické, dynamické, harmonické změny v hudebním proudu

Hudba vokální, instrumentální, vokálně instrumentální, lidský hlas a hudební nástroje

Čj


EGS 2.5




7.5.2Vzdělávací obor: Výtvarná výchova

Vyučovací předmět: Výtvarná výchova


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Výtvarná výchova umožňuje prožití a poznání nových činností, přináší uspokojení z práce a z dokončení díla. Probouzí a aktivuje smyslové vnímání, prohlubuje všestrannou citlivost a tvořivý přístup k životu.

Časová dotace

1. ročník – 1 hodina týdně

2. ročník – 1 hodina týdně

3. ročník – 1 hodina týdně

4. ročník − 2 hodiny týdně

5. ročník − 2 hodiny týdně

Výuka probíhá v 45minutových celcích. Zahrnuje učivo v rozsahu stanoveném Rámcovým vzdělávacím programem. . Výuka probíhá formou samostatné práce, kolektivní práce nebo formou projektů.

Obsah výtvarné výchova vytvářejí tři hlavní oblasti, jejich vzájemné vztahy a proporce.

První oblastí je výtvarné osvojování skutečnosti, která dítě obklopuje jako svět tvarů, barev, objemů a materiálů spojené s probouzením a rozvíjením smyslové citlivosti a vnímavosti, představivosti a fantazie i výtvarného vyjadřování.

Druhou oblastí je experimentování a práce s výtvarnými prostředky, vedoucí k poznávání materiálů z oboru výtvarné práce, jejich vlastností a výrazových možností. Sem patří i modelování, organizace prostoru a dekorativní práce.

Třetí oblastí je osvojování výtvarného umění jako výchova k vnímání a hodnocení uměleckých děl a výchova k poznávání životního stylu.

Vzdělávání v předmětu výtvarná výchova vede žáky k svobodnému vyjádření svých poznatků o světě , ve kterém žijí, ke schopnosti výtvarně vyjádřit své pocity, dává prostor pro rozvoj fantazie. Žáci získají základní vědomosti z oblasti výtvarného umění, výtvarných technik a ověří si míru talentu v této oblasti.


Výchovné a vzdělávací strategie

Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel

Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k


Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu


Výtvarná výchova 1. – 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Rozvíjení smyslové citlivosti

  • rozpoznává (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě zkušeností, vjemů, zážitků a představ


Prvky vizuálně obrazného vyjádření

  • linie, tvary, objemy, světlostní a barevné kvality, textury- jejich jednoduché vztahy (podobnost, kontrast, rytmus), jejich kombinace a proměny v ploše, objemu a prostoru

Uspořádání objektů do celků

  • uspořádání na základě jejich výraznosti, velikosti a vzájemného postavení ve statickém a dynamickém vyjádření


Prv

Čj


Reflexe a vztahy zrakového vnímání k vnímání ostatními smysly

  • vizuálně obrazná vyjádření podnětů hmatových, sluchových, pohybových, čichových, chuťových a vyjádření vizuálních podnětů prostředky vnímatelnými ostatními smysly

Smyslové účinky vizuálně obrazných vyjádření

  • umělecká výtvarná tvorba, fotografie, film, tiskoviny, televize, elektronická média, reklama

OSV 1.1.1

OSV 1.5.1

OSV 2.1.1.

MVR 1.1

MVR 2.2

EMV 1.1

EMV 3.2

MKV 1.3

MKV 2.9

Uplatňování subjektivity

  • v tvorbě projevuje své vlastní zkušenosti, uplatňuje při tom v plošném i prostorovém uspořádání linie, tvary, objemy, barvy, objekty a další prvky a jejich kombinace

  • vnímá události různými smysly a vizuálně je vyjadřuje

Prostředky pro vyjádření emocí, pocitů, nálad, fantazie, představ a osobních zkušeností

  • manipulace s objekty, pohyb těla a jeho vnímání v prostoru, akční tvar malby a kresby

Typy vizuálně obrazných vyjádření

  • jejich rozlišení, výběr a uplatnění

  • hračky, objekty, ilustrace textů, volná malba, skulptura, plastika, comics, reklama

Přístupy k vizuálně obrazným vyjádřením

  • hledisko jejich vnímání (vizuální, haptické, statické, dynamické), hledisko jejich motivace (fantazijní)


Ověřování komunikačních účinků

  • interpretuje podle svých schopností různá vizuálně obrazná vyjádření, odlišné interpretace porovnává se svojí dosavadní zkušeností

  • na základě vlastní zkušenosti nalézá a do komunikace zapojuje obsah vizuálně obrazných vyjádření, která samostatně vytvořil, vybral či upravil

Osobní postoj v komunikaci

  • jeho utváření a zdůvodňování, odlišné interpretace vizuálně obrazných vyjádření (samostatně vytvořených a přejatých) v rámci skupin, v nichž se dítě pohybuje, jejich porovnávání s vlastní interpretací

Komunikační obsah vizuálně obrazných vyjádření

  • v komunikaci se spolužáky, rodinnými příslušníky a v rámci skupin, v nichž se žák pohybuje (ve škole i mimo školu), vysvětlování výsledků tvorby podle svých schopností i zaměření

Proměny komunikačního obsahu

  • záměry tvorby a proměny obsahu vlastních vizuálně obrazných vyjádření i děl výtvarného umění



Výtvarná výchova 4. a 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Rozvíjení smyslové citlivosti

  • při vlastních tvůrčích činnostech užívá prvky vizuálně obrazného vyjádření, porovnává je na základě vztahů (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční vztahy a jiné)

Prvky vizuálně obrazného vyjádření

  • linie, tvary, objemy, světlostní a barevné kvality, textury - jejich jednoduché vztahy (podobnost, kontrast, rytmus), jejich kombinace a proměny v ploše, objemu a prostoru

OSV 1.1.1

OSV 1.1.2

OSV 1.2.3


Uspořádání objektů do celků

  • uspořádání objektů na základě jejich výraznosti, velikosti a vzájemné postavení ve statickém a dynamickém vyjádření

OSV 1.5.1

OSV 2.1.1

EGS 1.1

  • při tvorbě vizuálně obrazných vyjádření se zaměřuje na projevení vlastních zkušeností

Smyslové účinky vizuálně obrazných vyjádření

  • umělecká výtvarná tvorba, fotografie, film, tiskoviny, televize, elektronická média, reklama

EGS 1.5

MKV 1.1

MKV 1.2

  • nalézá vhodné prostředky pro vizuálně obrazná vyjádření vzniklá na základě vztahu zrakového vnímání k vnímání dalšími smysly, uplatňuje je v plošné, objemové i prostorové tvorbě

Reflexe a vztahy zrakového vnímání k vnímání ostatními smysly

  • vizuálně obrazná vyjádření podnětů hmatových, sluchových, pohybových, čichových, chuťových a vyjádření vizuálních podnětů prostředky vnímatelnými ostatními smysly

MKV 1.3

MKV 4.1

MKV 4.2

Uplatňování subjektivity

  • osobitost svého vnímání uplatňuje v přístupu k realitě, k tvorbě a interpretaci vizuálně obrazného vyjádření, pro vyjádření nových i neobvyklých pocitů a prožitků svobodně volí a kombinuje prostředky a postupy

Typy vizuálně obrazných vyjádření

  • jejich rozlišení, výběr a uplatnění – hračky, objekty, ilustrace textů, volná malba, skulptura, plastika, animovaný film, comics, fotografie, elektronický obraz, reklama

Prostředky pro vyjádření emocí, pocitů, nálad, fantazie, představ a osobních zkušeností

  • manipulace s objekty, pohyb těla a jeho umístění v prostoru, akční tvar malby a kresby



  • porovnává různé interpretace vizuálně obrazného vyjádření a přistupuje k nim jako ke zdroji inspirace

Přístupy k vizuálně obrazným vyjádřením

  • hledisko jejich vnímání (vizuální, haptické, statické, dynamické), hledisko jejich motivace (fantazijní, založené na smyslovém vnímání)


Ověřování komunikačních účinků

  • nalézá a do komunikace zapojuje obsah vizuálně obrazných vyjádření, která samostatně vytvořil, vybral či upravil

Osobní postoj v komunikaci

  • jeho utváření a zdůvodňování, odlišné interpretace vizuálně obrazných vyjádření (samostatně vytvořených a přejatých) v rámci skupin, v nichž se dítě pohybuje, jejich porovnávání s vlastní interpretací

Komunikační obsah vizuálně obrazných vyjádření

  • v komunikaci se spolužáky, rodinnými příslušníky a v rámci skupin, v nichž se žák pohybuje (ve škole i mimo školu), vysvětlování výsledků tvorby podle svých schopností a zaměření

Proměny komunikačního obsahu

  • záměry tvorby a proměny obsahu vlastních vizuálně obrazných vyjádření i děl výtvarného umění








4.6 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví

4.6.1 Vzdělávací obor: Tělesná výchova

Vyučovací předmět: Tělesná výchova


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Tělesná výchova je zařazena v učebním plánu jako samostatný předmět s časovou dotací 2 vyučovací hodiny týdně, ale její prvky prostupují i jinými vyučovacími předměty a jsou součástí relaxačních přestávek. Základní organizační formou je vyučovací hodina tělesné výchovy, která obsahuje rušné, průpravné, nácvičné nebo výcvikové, kondiční, ale i uvolňovací a relaxační části. V předmětu Tělesná výchova jsou využívány prvky Zdravotní tělesné výchovy.

Pro výuku je využívána školní tělocvična a hřiště před školou.

Povinnou součástí výuky Tv je plavecký výcvik s časovou dotací 40 ti hodin. Realizován bude ve dvou po sobě jdoucích ročnících (3., 4. ročník) na plaveckém bazénu ve Vysokém Mýtě.

Cílem Tělesné výchovy je vytvořit kladný vztah žáků ke zdravotně orientované zdatnosti a celoživotní pohybové aktivitě. Tělesná výchova přijímá všechny poznatky, které mají vztah ke zdraví. V rámci mezipředmětových vztahů a v souladu s výchovou ke zdraví a ekologickou výchovou je chápána jako součást výchovy ke zdravému životnímu stylu. Orientuje se zejména na výchovu ke správnému dennímu režimu s pohybovou aktivitou zaměřenou na dosažení přiměřené úrovně zdravotně orientované zdatnosti a na komplexní relaxaci a regeneraci ve spojení se zdravou výživou.

Tělesná výchova je organizována tak, aby probouzela radost z pohybu a zdravou soutěživost. Je zaměřena na rozvoj pohybových schopností, zejména na koordinaci pohybu a vede žáky k vnímání krásy pohybu, ladnosti, rytmu a tempa. Učí žáky orientovat se v prostoru a čase. Pěstuje v dětech vůli, cílevědomost, samostatné rozhodování, zdravou rivalitu, ale i smíření se s porážkou a uznání soupeřových kvalit. Pomáhá rozvíjet cit pro spravedlnost, kolegialitu i kolektivnost. Vede žáky ke správnému držení těla, odhadu své síly a účelné relaxaci. Významné je propojování pohybových činností s dalšími oblastmi vzdělání, jako je hudební výchova, estetika, poznávání a ochrana přírody, dopravní kázeň, hygiena, úrazová zábrana, etika, právo atd.

Bezpečnost didaktického procesu v Tělesné výchově zajišťuje učitel svou přítomností po celou dobu vyučovací jednotky, volí nejúčelnější metody a formy práce a respektuje přitom obsah učebních osnov, učební podmínky a tělesnou a fyzickou vyspělost žáků. Vydává jasné a srozumitelné povely a pokyny, soustavně kontroluje bezpečnost a funkčnost nářadí a náčiní. Při pohybových činnostech v přírodě volí terén a překážky úměrné možnostem žáků.

Do vyučovacího předmětu Tělesná výchova se promítají tato průřezová témata:

Osobnostní a sociální výchova(OSV), Environmentální výchova(EMV), Multikulturní výchova(MKV).

Jednotlivá průřezová témata jsou realizována jako součást vyučovacího předmětu. Tematické okruhy průřezových témat se prolínají s učivem předmětu Tělesná výchova.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence sociální a personální

Učitel


Kompetence občanské

Učitel


Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k


Vzdělávací oblast vyučovacího předmětu


Tělěsná výchova 1. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Činnosti ovlivňující zdraví

  • spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti

  • uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech ve známých prostorách školy

  • význam pohybu pro zdraví - pohybový režim žáků, délka a intenzita pohybu

  • příprava organismu - příprava před pohybovou činností, uklidnění po zátěži, napínací a protahovací cvičení

  • zdravotně zaměřené činnosti - správné držení těla, správné zvedání zátěže, průpravná, kompenzační, relaxační a jiná zdravotně zaměřená cvičení na jejich praktické využití

  • hygiena při Tělesné výchově - vhodné prostředí, oblečení, obuv, hygiena pohybových činností a cvičebního prostředí

  • bezpečnost při pohybových činnostech

Člověk a jeho svět


OSV 1.2.3

EMV 4.4

Činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností

  • zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné ve skupině, usiluje o jejich zlepšení

  • spolupracuje při jednoduchých týmových soutěžích a pohybových činnostech

  • pohybové hry-s různým zaměřením, netradiční pohybové hry a aktivity, využití hraček a netradičního náčiní při cvičení, pohybová tvořivost

  • základy gymnastiky - průpravná cvičení, akrobacie, cvičení s náčiním a na nářadí odpovídající velikosti a hmotnosti

  • rytmické a kondiční formy cvičení pro děti-kondiční cvičení s hudbou nebo rytmickým doprovodem, základy estetického pohybu, vyjádření melodie a rytmu pohybem, jednoduché tance

  • průpravné úpoly - přetahy a přetlaky

  • základy atletiky - rychlý běh, motivovaný vytrvalý běh, skok do dálky, hod míčkem

  • základy sportovních her - manipulace s míčem, pálkou či jiným herním náčiním, odpovídající velikosti a hmotnosti, herní činnosti jedince, spolupráce ve hře, průpravné hry, utkání podle zjednodušených pravidel minisportů

  • turistika a pohyb v přírodě - přesun do terénu a chování v dopravních prostředcích při přesunu, chůze v terénu, táboření, ochrana přírody

  • další pohybové činnosti

Hv, Čj


OSV 1.1.2

Činnosti podporující pohybové učení

  • reaguje na základní pokyny a povely k osvojení činnosti a její organizaci

  • komunikace v Tělesné výchově-smluvené povely, signály, základní tělocvičné názvosloví osvojovaných činností

  • organizace při Tělesné výchově - základní organizace prostoru a činností ve známém prostředí

  • zásady jednání a chování-fair play

  • pravidla zjednodušených osvojených pohybových činností - her, závodů, soutěží

  • měření a posuzování pohybových dovedností

  • zdroje informací o pohybových činnostech

OSV 1.1.2

OSV 1.3.1

MKV 1.1


Tělesná výchova 2. a 3.ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Činnosti ovlivňující zdraví

  • spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti

  • uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech ve známých prostorách školy

  • význam pohybu pro zdraví - pohybový režim žáků, délka a intenzita pohybu

  • příprava organismu - příprava před pohybovou činností, uklidnění po zátěži, napínací a protahovací cvičení

  • zdravotně zaměřené činnosti - správné držení těla, průpravná cvičení (protahovací, uvolňovací, strečink)

  • hygieny při Tělesné výchově - vhodné prostředí, oblečení, obuv

  • bezpečnost při pohybových činnostech - organizace a bezpečnost cvičebního prostoru, bezpečnost v šatnách, bezpečná příprava a ukládání nářadí, náčiní a pomůcek, první pomoc v hodinách TV

Člověk a jeho svět


EMV 4.4

Činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností

  • zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné ve skupině, usiluje o jejich zlepšení

  • spolupracuje při jednoduchých týmových soutěžích a pohybových činnostech

  • pohybové hry - s různým zaměřením, netradiční pohybové hry a aktivity, využití hraček a netradičního náčiní při cvičení, pohybová tvořivost

  • základy gymnastiky - průpravná cvičení, akrobacie, cvičení s náčiním a na nářadí odpovídající velikosti a hmotnosti

  • rytmické a kondiční formy cvičení pro děti-kondiční cvičení s hudbou nebo rytmickým doprovodem, základy estetického pohybu, vyjádření melodie a rytmu pohybem, jednoduché tance

  • průpravné úpoly - přetahy a přetlaky

  • základy atletiky - rychlý běh, motivovaný vytrvalý běh, skok do dálky nebo do výšky, hod míčkem

  • základy sportovních her - manipulace s míčem, pálkou či jiným náčiním, odpovídající velikosti a hmotnosti, herní činnosti jednotlivce, spolupráce ve hře, průpravné hry, utkání podle zjednodušených pravidel minisportů

  • turistika a pohyb v přírodě - přesun do terénu a chování v dopravních prostředcích při přesunu, chůze v terénu, táboření, ochrana přírody

  • plavání - hygiena plavání, adaptace na vodní prostředí, základní plavecké dovednosti, jeden plavecký způsob, prvky sebezáchrany a dopomoci tonoucímu

  • lyžování, bruslení - hry na sněhu a na ledě, základní techniky pohybu na lyžích a na bruslích

  • další pohybové činnosti


Hv

Čj


OSV 1.4.4

OSV 2.4.2

  • zvládá s individuálními předpoklady základní plavecké dovednosti

  • adaptuje se na vodní prostředí, dodržuje hygienu plavání

  • zvládá v souladu s individuálními předpoklady vybranou plaveckou techniku, prvky sebezáchrany a bezpečnosti

Plavání

  • základní plavecká výuka

20 hodin

Činnosti ovlivňující pohybové učení

  • reaguje na základní pokyny a povely k osvojení činnosti a její organizaci

  • komunikace v Tělesné výchově - smluvené povely, signály, základní tělocvičné názvosloví osvojených činností

  • organizace při Tělesné výchově - základní organizace prostoru a činností ve známém prostředí

  • zásady jednání a chování - fair play, olympijské ideály a symboly

  • pravidla zjednodušených osvojených pohybových činností - her, závodů a soutěží

  • měření a posuzování pohybových dovedností - měření výkonů, základní pohybové testy

  • zdroje informací o pohybových činnostech


OSV 2.1.1

OSV 2.3



Tělesná výchova 4. – 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Činnosti ovlivňující zdraví

  • usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti

  • dodržuje zásady zdravého životního stylu

  • podílí se na realizaci pohybového režimu

  • uplatňuje kondičně zaměřené činnosti

  • projevuje přiměřenou samostatnost a vůli po zlepšení úrovně své zdatnosti

Význam pohybu pro zdraví

  • pohybový režim žáků, délka a intenzita pohybu




  • zařazuje do pohybového režimu korektní cvičení, především v souvislosti s jednostrannou zátěží nebo vlastním svalovým oslabením

Příprava organismu

  • příprava před cvičením a uklidnění po zátěži

  • napínací a protahovací cvičení


OSV 1.2.4

  • zařazuje s pomocí učitele kompenzační a relaxační cviky

Zdravotně zaměřené činnosti

  • správné držení těla, správné zvedání zátěže, průpravná, kompenzační, relaxační cvičení


  • jednoduše zhodnotí kvalitu pohybové činnosti spolužáka a reaguje na pokyny k vlastnímu provedení pohybové činnosti

Rozvoj rychlosti, vytrvalosti, pohyblivosti, koordinace pohybu



  • umí vhodně vybrat oblečení a obutí pro určitou pohybovou aktivitu

Hygiena při TV

  • hygiena pohybových činností a cvičebního prostředí

  • vhodné oblečení obutí


  • správně reaguje v situaci úrazu spolužáka

  • uplatňuje pravidla hygieny a bezp. chování v běžném sportovním prostředí


Bezpečnost při pohybových činnostech

  • organizace a bezpečnost cvičebního prostoru, bezpečnost v šatnách, umývárnách, ukládání nářadí, náčiní a pomůcek,

  • první pomoc v podmínkách TV


Činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností

  • zvládá v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti

  • vytváří varianty osvojených pohybových her

Pohybové hry

  • netradiční pohybové hry a aktivity, využití hraček, netradičního náčiní při cvičení,

  • pohybová tvořivost


  • na základě individuálních předpokladů zvládá pohybové aktivity

  • ovládá základní pojmy

  • umí poskytnout základní dopomoc

  • užívá gymnastické držení těla, zvládá kotouly v různých variacích, skrčku a roznožku přes kozu

Základy gymnastiky

  • cvičení, akrobacie (kotoul vpřed a vzad, roznožka přes kozu, skrčka přes kozu

  • průpravná cvičení s náčiním a na nářadí



  • předvádí nacvičené taneční prvky


Rytmické a kondiční formy cvičení pro děti

  • kondiční cvičení s hudbou nebo rytmickým doprovodem


Hv

Pří

  • snaží se o pohybovou improvizaci na hudbu



  • základy estetického pohybu

  • vyjádření melodie a rytmu pohybem

  • jednoduché tance

OSV 1.4.4

OSV 1.4.5


Průpravné úpoly

  • přetahy a přetlaky


  • seznamuje se s atletickými disciplínami

  • změří a zaznamenává výkony a porovnává je s předchozími výkony


Základy atletiky

  • rychlý běh na 20 až 50 m, vytrvalostní běh, skok do dálky, nebo do výšky, hod míčkem, základy nízkého a polovysokého startu


  • nacvičuje herní činnosti v různých hrách

  • jedná v duchu fair play, dodržuje pravidla her a soutěží

  • respektuje při pohybových činnostech opačné pohlaví

  • zorganizuje pohybové hry a nenáročné soutěže pro třídu

  • pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům a adekvátně na ně reaguje

Základy sportovních her

  • manipulace s míčem, pálkou či jiným herním náčiním

  • herní činnosti jednotlivce

  • spolupráce ve hře, průpravné hry

  • utkání podle zjednodušených pravidel minisportů

  • kopaná, vybíjená, košíková

OSV 1.3.1

OSV 1.3.3

OSV 2.1.1

OSV 2.2.2

OSV 2.3.8

OSV 2.4.3

  • dokáže se orientovat v terénu a informačních zdrojích

Turistika a pobyt v přírodě

  • přesun do terénu a chování v dopravních prostředcích

  • chůze v terénu, táboření, ochrana přírody

Pří

  • zvládá s individuálními předpoklady základní plavecké dovednosti

  • adaptuje se na vodní prostředí, dodržuje hygienu plavání

  • zvládá v souladu s individuálními předpoklady vybranou plaveckou techniku, prvky sebezáchrany a bezpečnosti

Plavání

  • základní plavecká výuka

20 hodin

  • zvládne základní techniky pohybu na lyžích a bruslích

Lyžování, bruslení

  • hry na sněhu, základní techniku pohybu na lyžích a bruslích


Činnosti podporující pohybové učení

  • užívá při pohybové činnosti základní osvojované tělocvičné názvosloví

  • cvičí podle jednoduchého nákresu, popisu cvičení

Komunikace v TV

  • základní tělocvičné názvosloví

  • smluvené povely, signály


  • umí se orientovat ve známém, běžném prostoru

  • orientuje se v informačních zdrojích o pohybových aktivitách a sportovních akcích ve škole i v místě bydliště

  • samostatně získá potřebné informace

Organizace při TV

  • základní organizace prostoru a činnosti ve známém prostředí


  • jedná v duchu fair play

  • chápe olympijské ideály a symboly

Zásady jednání a chování

  • fair play a olympijské ideály a symboly


  • zná principy kolektivních her

Pravidla zjednodušených osvojovaných pohybových činností

  • hry, soutěže, závody


  • změří základní pohybové výkony a porovná je s předchozími výsledky

Měření a posuzování pohybových dovedností

  • měření výkonů

  • základní pohybové testy

M





4.7 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce

4.7.1 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce

Vyučovací předmět: Pracovní činnosti


Charakteristika vyučovacího předmětu:

Obsahové, časové a organizační vymezení


Tomuto předmětu je věnována hodinová časová dotace týdně v 1. − 5. ročníku. Není bezpodmínečně nutná výuka v samostatné hodině. Některé pracovní činnosti prolínají i ostatními předměty – Prvouka, Výtvarná výchova , Matematika(stříhání, ohýbání, překládání papíru).Žáci získávají základní přehled a pracovní návyky potřebné k běžnému životu .Důležitá je příprava žáků na budoucí povolání. Žáci získávají základní přehled a pracovní návyky potřebné k běžnému životu.

Realizace vzdělávacího obsahu probíhá ve většině případů ve třídě.

Do vyučovacího předmětu Pracovní činnosti se promítají tato průřezová témata:

Osobnostní a sociální výchova(OSV), Výchova demokratického občana(VDO), Environmentální výchova(EMV).

Jednotlivá průřezová témata jsou realizována jako součást vyučovacího předmětu. Tematické okruhy průřezových témat se prolínají s učivem předmětu Pracovní činnosti.


Výchovné a vzdělávací strategie


Kompetence k učení

Učitel


Kompetence komunikativní

Učitel


Kompetence k řešení problémů

Učitel


Kompetence občanské

Učitel

Kompetence pracovní

Učitel


Kompetence digitální

Učitel vede žáky k


Vzdělávací oblast vyučovacího předmětu


Pracovní činnosti 1. – 3. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Práce s drobným materiálem

  • vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradiční i netradičních materiálů ( papír, přírodniny, dřevo, textil)

  • pracuje podle slovního návodu a předlohy

  • vlastnosti materiálu

  • pracovní pomůcky a nástroje

  • jednoduché pracovní operace a postupy, organizace práce

  • lidové zvyky, tradice, řemesla

Člověk a jeho svět

M


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1

Konstrukční činnosti

  • zvládá elementární dovednosti a činnosti při práci se stavebnicemi

  • stavebnice (plošné, prostorové, konstrukční), sestavování modelů

  • práce s návodem, předlohou, jednoduchým náčrtem

  • montáž a demontáž

M


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1

Pěstitelské práce

  • provádí pozorování přírody, zaznamená a zhodnotí výsledky pozorování

  • pečuje o nenáročné rostliny

  • základní podmínky pro pěstování rostlin

  • pěstování rostlin ze semen v místnosti

  • poznávání pokojových rostlin a péče o ně

Člověk a jeho svět


OSV 1.1.2

Příprava pokrmů

  • připraví tabuli pro jednoduché stolování

  • chová se vhodně při stolování

  • jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování

Čj

Vv, Hv



Pracovní činnosti 4. a 5. ročník


Výstupy

Učivo

Poznámky

Práce s drobným materiálem

  • vytváří přiměřenými pracovními operacemi a postupy na základě své představivosti výrobky z daného materiálu

  • využívá při tvořivých činnostech s různými materiály prvky lidových tradic

  • volí vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem k použitému materiálu

  • udržuje pořádek na pracovním místě, dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu

  • jednoduché pracovní operace a postupy, organizace práce, využití pracovních pomůcek a nástrojů-funkce a využití, vlastnosti materiálů, lidové zvyky a tradice, řemesla

Pří

Čj

Vl

M


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1

VDO 1.1

EMV 3.3

Konstrukční činnosti

  • provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž

  • pracuje podle slovního návodu, předlohy, jednoduchého náčrtu

  • dodržuje zásady hygieny, bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu

  • stavebnice, sestavování modelů, práce s návodem a předlohou, jednoduchým náčrtem

M

Pří


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1

VDO 1.1

Pěstitelské práce

  • provádí jednoduché pěstitelské činnosti, samostatně vede pěstitelské pokusy a pozorování

  • ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové a jiné rostliny

  • volí podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje, náčiní

  • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu

  • ošetření pokojových rostlin, základní podmínky pro pěstování rostlin - půda a její zpracování, výživa rostlin, osivo, zalévání, rosení, kypření, hnojení, rozmnožování

  • pěstování rostlin ze semen v místnosti, na zahradě

  • rostliny jedovaté, rostliny jako drogy, alergie

  • pěstování pokojových rostlin

Pří


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1

Příprava pokrmů

  • orientuje se v základním vybavení kuchyně

  • připraví samostatně studené pokrmy

  • dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování

  • udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch, dodržuje základy hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc

  • základní vybavení kuchyně

  • výběr, nákup a skladování potravin

  • jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování

  • technika v kuchyni - historie a význam


Pří

M

Čj


OSV 1.1.2

OSV 1.5.1








8Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy


8.1Hodnocení žáků


Hodnocení žáka ve škole


Cílem a základem každého hodnocení je poskytnout žákovi zpětnou vazbu,tj. co se naučil, zvládnul, v čem se zlepšil, v čem chybuje a jak má postupovat dále.

Hodnocení by mělo vést k pozitivnímu vyjádření a mělo by být pro žáky motivující. Důležité je uplatňovat přiměřenou náročnost a pedagogický takt. Hodnocení odrážíindividuální pokrok každého žáka.

Hodnocení výsledků vzdělávání je podrobně rozpracováno ve Školním řádu, který schvaluje rada školy. Školní řád je veřejně přístupný. Je rovněž umístěn na webových stránkách školy.


Způsoby hodnocení žáků


  1. Výkon žáka a výsledky jeho práce mohou být hodnoceny klasifikací, slovně nebo kombinací obou těchto způsobů.

  2. O způsobu hodnocení výsledku vzdělávání žáka na vysvědčení rozhoduje ředitel školy se souhlasem školské rady a po projednání v pedagogické radě.

  3. Třídní učitel po projednání s vyučujícími ostatních předmětů převede slovní hodnocení do klasifikace nebo klasifikaci do slovního hodnocení v případě přestupu žáka na školu, která hodnotí odlišným způsobem, a to na žádost této školy nebo zákonného zástupce žáka.

  4. Je-li žák hodnocen slovně, převede třídní učitel po projednání s vyučujícími ostatních předmětů slovní hodnocení do klasifikace pro účely přijímacího řízení na gymnáziu.

  5. U žáka se speciálními vzdělávacími potřebami rozhodne o způsobu hodnocení ředitel školy na základě žádosti zákonného zástupce žáka.

  6. K dílčímu hodnocení lze využít také bodové hodnocení a sebehodnocení žáka.


Hodnocení prospěchu


  1. Klasifikace


Prospěch žáka v jednotlivých vyučovacích předmětech je klasifikován stupni:

1 – výborný

2 – chvalitebný

3 – dobrý

4 – dostatečný

5 – nedostatečný


Do klasifikace se promítá hodnocení úrovně dosažených vědomostí, dovedností, postup a práce s informacemi, úroveň komunikace a tvořivost žáka. Hodnocení musí probíhat průběžně v celém časovém období a výsledná známka jestanovena na základě dostatečného množství různých podkladů. V případě zhoršení prospěchu je nutno ihned písemně informovat rodiče a konzultovat s nimi daný problém.Klasifikuje se vždy jen dostatečně probrané a procvičené učivo.


  1. Slovní hodnocení


Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých předmětech stanovených školním vzdělávacím programem a chování žáka ve škole a na akcích pořádaných školou jsou v případě použití slovního hodnocení popsány tak, aby byla zřejmá úroveň vzdělání žáka, které dosáhl zejména ve vztahu k očekávaným výstupům formulovaným v učebních osnovách jednotlivých předmětů školního vzdělávacího programu, k jeho vzdělávacím a osobnostním předpokladům a k věku žáka. Slovní hodnocení zahrnuje posouzení výsledku vzdělávání žáka v jejich vývoji, ohodnocení píle žáka a jeho přístupu ke vzdělávání i v souvislostech, které ovlivňují jeho výkon, a naznačení dalšího rozvoje žáka. Obsahuje také zdůvodnění hodnocení a doporučení, jak předcházet případným neúspěchům žáka a jak je překonávat.


Hodnocení chování žáka


Hodnocení chování žáka se odvíjí od dodržování Školního řádu. Hodnotí se chování ve škole, při školních akcích, reprezentaci školy a provádí je třídní učitel po dohodě s ostatními vyučujícími, případně pedagogická rada.


Využívá se tří stupňů hodnocení:

1 – velmi dobré

2 – uspokojivé

3 – neuspokojivé


Sebehodnocení žáků


sebehodnocení jako důležitá součást hodnocení posiluje sebeúctu a sebevědomí žáků

žákovi je umožněno zhodnotit svůj výkon a výsledky své práce (průběžně na závěr jakékoliv činnosti, na závěr vyučovací hodiny, na závěr klasifikačního období)

rozborem chyb a diskuzí o chybách si žák vytváří měřítko své úspěšnosti

žák je veden k tomu, aby při svém sebehodnocení uměl vyjádřit, v čem je úspěšný, v čem neúspěšný a jak bude postupovat dál

žák má právo vyjádřit slušnou formou nesouhlas s hodnocením svého výkonu, pokud se na základě sebehodnocení domnívá, že hodnocení není oprávněné



8.2Kritéria hodnocení


Ovládnutí učiva předepsaného ŠVP


1 – výborný: ovládá bezpečně

2 – chvalitebný: ovládá

3 – dobrý: v podstatě ovládá

4 – dostatečný: ovládá se značnými mezerami

5 – nedostatečný: neovládá


Úroveňmyšlení


1 – výborný: pohotový, bystrý, dobře chápe souvislosti

2 – chvalitebný: uvažuje celkem samostatně

3 – dobrý: menší samostatnost v myšlení

4 – dostatečný: nesamostatné myšlení

5 – nedostatečný: odpovídá nesprávně i na návodné otázky


Úroveňvyjadřování


1 – výborný: výstižné a poměrně přesné

2 – chvalitebný: celkem výstižné

3 – dobrý: myšlenky vyjadřuje ne dost přesně

4 – dostatečný: myšlenky vyjadřuje se značnými obtížemi

5 – nedostatečný: i na návodné otázky odpovídá nesprávně


Aplikace vědomostí


1 – výborný: užívá spolehlivě a uvědoměle vědomostí a dovedností, pracuje samostatně,

přesně a s jistotou

2 – chvalitebný: dovede používat vědomosti a dovednosti při řešení úkolu, dopouští se jen menších

chyb

3 – dobrý: řeší úkoly s pomocí učitele a s touto pomocí snadno překonává potíže a odstraňuje

chyby

4 – dostatečný: dělá podstatné chyby, nesnadno je překonává

5 – nedostatečný: praktické úkoly nedokáže splnit ani s pomocí


Píle a zájem o učení


1 – výborný: aktivní, učí se svědomitě a se zájmem

2 – chvalitebný: učí se svědomitě

3 – dobrý: k učení a práci nepotřebuje větších podnětů

4 – dostatečný: malý zájem o učení, potřebuje stálé podněty

5 – nedostatečný: pomoc a pobízení k učení jsou zatím neúčinné



8.3Pravidla hodnocení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami


U žáka se smyslovou nebo tělesnou vadou, vadou řeči, prokázanou specifickou vývojovou poruchou učení nebo chování se při jeho hodnocení a klasifikaci přihlédne k charakteru postižení. Vyučující respektují doporučení psychologických vyšetření žáků a uplatňují je při klasifikaci a hodnocení chování žáků a také volí vhodné a přiměřené způsoby získávání podkladů. Žákům, u nichž je diagnostikována specifická vývojová porucha učení, je nezbytné po celou dobu docházky do školy věnovat speciální pozornost a péči.

S přihlédnutím k doporučení pedagogicko-psychologické poradny volí učitel pro zjišťování úrovně žákových vědomostí a dovedností takové formy a druhy zkoušení, které odpovídají schopnostem žáka a na něž nemá porucha negativní vliv. Pokud je to nutné, nebude dítě s vývojovou poruchou vystavováno úkolům, v nichž vzhledem k poruše nemůže přiměřeně pracovat a podávat výkony odpovídající jeho předpokladům.

Vyučující klade důraz na ten druh projevu, ve kterém má žák předpoklady podávat lepší výkony. Při hodnocení se nevychází z prostého počtu chyb, ale z počtu jevů, které žák zvládl.

Třídní učitelé důsledně dbají na vypracování PLPP a individuálních výukových plánů, které se můžou radikálně lišit od výuky v daném postupném ročníku, přitom však budou poskytovat žákovi v příslušných předmětech ucelené a žákem zvládnutelné základy. Plány mají charakter smlouvy mezi vedením školy, vyučujícími a rodiči dítěte.

V hodnocení se přístup vyučujícího zaměřuje na pozitivní výkony žáka a tím na podporu jeho poznávací motivace k učení namísto jednostranného zdůrazňování chyb.



8.4Způsoby hodnocení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných


Děti, u kterých je diagnostikována dyslexie nebo dysortografie, mohou být se souhlasem rodičů během celého jejich vzdělávání hodnoceny z mateřského jazyka a z jiných jazyků slovně ( a to jak v průběhu školního roku, tak na pololetním a závěrečném vysvědčení). U dětí s diagnostikovanou dyskalkulií bude totéž platit pro matematiku a další předměty, kde výsledky mohou být touto poruchou ovlivněny. Dítě lze hodnotit slovně (průběžně i na vysvědčení) po dohodě s rodiči a odborníkem prakticky ve všech předmětech, do nichž se porucha promítá. Jakmile žák překoná nejvýraznější obtíže, je vhodné postupně přecházet k běžné klasifikaci. Klasifikovat lze i známkou s tím, že se specifická porucha dítěte vezme v úvahu a odrazí se v mírnější známce. Při uplatňování všech těchto možností vyučující postupují velmi individuálně, s využitím všech dostupných informací, zejména informací z odborných vyšetření a ve spolupráci s rodiči.

Všechna navrhovaná pedagogická opatření se zásadně projednávají s rodiči a jejich souhlasný či nesouhlasný názor je brán na vědomí.



9Hodnocení školy


7.1 Oblasti hodnocení


vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob na vzdělávání


    1. Cíle hodnocení


posoudit plnění ukazatelů koncepčního záměru rozvoje školy, jejich reálnost a stupeň důležitosti,

posoudit plnění ukazatelů školního vzdělávacího programu, jejich reálnost a stupeň důležitosti,

diagnostikovat oblasti, ve kterých škola dosahuje dobrých výsledků, a oblasti, ve kterých je třeba úroveň vzdělávání zlepšit, včetně návrhů příslušných opatření,

posoudit účinnost opatření ke zlepšení úrovně vzdělávání, obsažených v předchozím vlastním hodnocení


9.1Kritéria hodnocení


funkčnost ŠVP a využitelnost ŠVP v praxi

kvalita spolupráce učitelů, rodičů a žáků, kultura vzájemných vztahů

kvalita prostředí, estetický vzhled funkčnost, spokojenost žáků, rodičů a pracovníků

odbornost, kvalifikovanost a aprobovanost pracovníků školy

míra finančního pokrytí nákladů na činnost školy

dodržování pracovní kázně, míra zapojení do dalšího vzdělávání

míra zařazování moderních metod, efektivita metod práce, kvalita vědomostí a dovedností žáků

kvalita a efektivita integrace žáků, individuálního přístupu, individuálních plánů

šíře nabídky služeb, míra účasti na akcích školy

míra úspěšnosti školy ve srovnání s ostatními školami

kvalita a efektivita spolupráce školy s vnějšími subjekty

kvalita a efektivita řízení školy


9.2Nástroje hodnocení


hodnocení vstupů – popis počátečního stavu: stav prostředí a podmínky k práci, metody a formy práce, silné a slabé stránky, výsledky výchovně vzdělávacího procesu, návrhy reálných kroků, které budou podporovat a rozvíjet školní vzdělávací program, způsob kompenzace, případně eliminace slabin (SWOT analýza, dotazníková šetření, diskuze)

stanovení cílů: soupis cílů, výběr 2-3 podstatných cílů a podpůrných cílů, které povedou k řešení nejpalčivějších problémů, kontrola začlenění cílů do školního vzdělávacího programu a do plánů rozvoje školy

stanovení ukazatelů úspěšnosti: co a jak se má změnit, na čem lze pozorovat výsledky a dopady změn, co prokáže opodstatněnost školního vzdělávacího programu (testy SCIO, přehledy prospěchu na konci školního roku

stanovení aktivit školního týmu: činnosti vedoucí ke splnění cílů, personální a finanční zabezpečení činností, zájem pedagogů o další vzdělávání, předávání zkušeností (diskuze, vzájemná spolupráce, konzultace postupu řešení problémů)

plánování výstupů: určení výstupů, očekávaných výsledků, specifikace a kvantifikace výstupů (plány školy)

sběr a evidence informací: průběžné zaznamenávání informací – např. kolik dětí se přihlásilo, kolik dětí se účastní činnosti, na kolik dětí má činnost pozitivní dopad atd.

stanovení postupů, jak ověřit úspěšnost nebo neúspěšnost ŠVP, průběžné sledování procesu, ověřování informací, odhalování problémů, kritických míst, návrhy alternativ k překonání krizí (diskuze)

porovnání stavu na začátku a na konci evaluačního období: porovnání situace před a po, míra dosažení cílů, stanovení pozitiv a přínosu ŠVP, porovnání vstupů a výstupů na základě faktů, informací z monitoringu, utřídění dat a formulace závěru evaluace, celkové zhodnocení aktivit, jejich průběhu a efektivity, chyby v postupu a poučení z chyb, návrh korekce postupů v následujícím období (statistická šetření a jejich rozbor, diskuze)


9.3Časové rozvržení hodnocení


Oblast

Cíle

Kritéria

Nástroje

Termíny

Školní vzdělávací program

posoudit soulad ŠVP s RVP ZV

posoudit reálnost ukazatelů ŠVP

posoudit vyváženost učebního plánu

posoudit soulad ŠVP s podmínkami školy

funkčnost ŠVP

využitelnost ŠVP

v praxi


pozorování

hospitace

hodnocení znalostí a dovedností žáků

rozhovory

diskuze v týmech

průběžně

Podmínky vzdělávání

Klima školy

kvalita spolupráce učitelů, rodičů a žáků

kultura vzájemných vztahů

dotazníková šetření

struktura řízení

schránka důvěry

žákovské ankety

červen

průběžně




červen



Prostorové a materiální podmínky

estetický vzhled

funkčnost

spokojenost žáků

spokojenost pracovníků školy

plán rozvoje školy

rozhovory

dotazníky

odborné posudky a studie

průběžně

Podmínky

vzdělávání

Personální podmínky

aprobovanost učitelů

kvalifikace koordinátorů

kvalifikace vedoucích pracovníků


statistická data o pedagogickém sboru

přehled dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

průběžně

Finanční zdroje

pokrytí provozních nákladů

pokrytí mzdových nákladů

pokrytí nákladů mimoškolních akcí


rozbory výkazů

kontrola plnění rozpočtů

mzdová inventura

metodiky rozpisu finančních prostředků

průběžně

Průběh vzdělávání

Učitelé – kvalita výuky, naplňování ŠVP

dodržování pracovní kázně

plnění tematických plánů

sebevzdělávací aktivity


pozorování

testování žáků

hospitace a pohospitační rozhovor

dokumentace školy

tematické plány výuky

průběžně



Formy a metody výuky

zařazování moderních metod

efektivita výuky


rozbory žákovských prací

výstupy z projektů

rozhovor, diskuze, pozorování

průběžně

Podpůrná opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

kvalita individuálních plánů

kvalita integrace

efektivita výukových metod


kontrola individuálních plánů

zprávy pedagogicko psychologické poradny

hodnocení prospěchu

průběžně


průběžně

Prevence sociálně patologických jevů

kvalifikovanost metodika

efektivita diagnostiky

efektivita metod práce


rozhovory se žáky, s rodiči, s učiteli

Září - říjen

Podpora školy žákům

Poradenství pro žáky

četnost a návštěvnost akcí

rozhovory se žáky, s rodiči


průběžně

Podpora školy žákům

Nabídka mimoškolních aktivit

šíře nabídky

kvalifikovanost vedoucích

přínos pro žáky


výkazy o činnosti

prezence žáků


průběžně

Umožnění každému žákovi prožít úspěch

míra příležitostí

míra vstřícnosti učitelů

hospitace


průběžně

Podpora školy žákům

Podpora individuálního přístupu všech pracovníků k žákům

četnost individuálních konzultací


Podpůrná opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami


Rozvoj talentovaných žáků

Individuální plány




Soutěže

Spolupráce s rodiči

Spolupráce

míra účasti na akcích školy



dotazník,

rozhovor,

zápis žáků do 1. tříd,

Školská rada

1x ročně

průběžně

leden–únor


2x ročně

Otevření se školy pro rodiče budoucích žáků

počet zapsaných žáků


Dny otevřených dveří

Spolupráce s MŠ


1xročně

průběžně

Výsledky vzdělávání žáků





Výsledky srovnávacích testů

míra úspěšnosti v porovnání s ostatními školami


Vědomostní a dovednostní testy v 5. ročníku

1x ročně

Žáci – naplňování klíčových kompetencí, zvládání výstupů ŠVP


dovednosti a vědomosti žáků


Hospitace, testy, pozorování, diskuze, vyhodnocení soutěží, rozbory žákovských prací, činností

průběžně

Řízení školy

Schopnost stanovit cíle školy

naplňování cílů


Rozhovory

Diskuze

průběžně

Způsob rozhodování ředitelství školy

reakce

efektivita plnění rozhodnutí


Pozorování

Diskuze

Rozhovory

průběžně

Klima ve škole

ohlasy rodičů

ohlasy žáků

ohlasy učitelů


Dotazníky pro učitele, žáky

průběžně

Schopnost zajištění vnějších vztahů školy

kvalita spolupráce s vnějšími subjekty


Dotazníky pro rodiče

Diskuze s výborem a radou KPŠ

Komunikace se zřizovatelem

průběžně


Personalistika Systém motivování zaměstnanců Kvalifikovanost přijímaných pedagogických pracovníků Kvalita a úroveň týmové práce ve škole

procento aprobovanosti

průměrná výše platů


Hospitace

Dotazníky

Rozhovory

Diskuze

průběžně